Ma értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor

Ma értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor; a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívására mond beszédet a kabinet május 29-i megalakulása óta eltelt időszakról. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője korábban azt mondta, Orbán Viktor beszélni fog azokról az intézkedésekről és törekvésekről, amelyeknek az a célja, hogy Magyarország gazdasági önrendelkezését helyreállítsák.

hirdetés
Uránia Mozi

Szó lesz a közeljövő feladatairól, valamint arról is, hogy a pénzügyi stabilitás megteremtésén és a gazdasági növekedés lehetőségének biztosításán túl a szociális biztonság is nagyobb hangsúllyal kerül fókuszba – tájékoztatott augusztus 27-én a miniszterelnöki szóvivő.

A kormányalakítás óta eltelt időszakról a napokban már többször is beszélt nyilvános fórumokon, összegző jelleggel, a miniszterelnök.

Az augusztus 30-i külképviselet-vezetői értekezleten például azt mondta, a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani a jogállamiságot. Ennek lépései közé sorolta, hogy a parlament megválasztotta a hiányzó alkotmánybírákat, az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökét, megszüntették a titkosszolgálatok politikai célú felhasználását, helyreállították a gazdasági adatok megbízhatóságát és a jogrendet az utcán.

Orbán Viktor múlt szombaton, a hagyományos kötcsei találkozón a közeljövőre is kitért, és öt olyan konkrét feladatot nevezett meg, amely szerinte az elkövetkező időszakban a polgári jobboldal előtt áll. Ezek: az önkormányzati választás, amelynek “nem ígéretekről, hanem a valóságról kell szólnia”; a jövő évi költségvetés, amelynél fontos, hogy valós számokra épüljön; az új Széchenyi-terv, amely azoknak ad lehetőséget, akik eddig nem kaptak esélyt; az új alkotmány, amelyet 2011 tavaszán szerinte mindenképpen el kell fogadni; valamint Magyarország európai uniós elnöksége.