Ma kezdődik a 2012-es költségvetés vitája

Ma kezdi az Országgyűlés a 2012-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját.

hirdetés
Uránia Mozi

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéja után Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke ismerteti a szervezet véleményét a jövő évi büdzséről. A parlamenti szakbizottság előadóinak felszólalása után a képviselők ma 7 órán át tárgyalhatják a költségvetési javaslatot, amelynek harmincórás időkeretű általános vitáját jövő szerdán zárja le a Ház

A 2012-es költségvetésben az államháztartás tervezett hiánya 576,54 milliárd forint, 13.950,63 milliárd forint bevétel és 14.527,17 milliárd forint kiadás mellett. Jövőre – folyó áron – 29.111 milliárd forintra tervezi a kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét.

A költségvetés 2,5 százalékos hiánnyal számol. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlegét úgy tervezte a kabinet, hogy bevételi és kiadási főösszege egyaránt 2.796 milliárd forint legyen. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a törvényjavaslat szerint 34,42 milliárd forint lesz 2012-ben.

A költségvetési vitát követően a képviselők megtárgyalják a mozgóképtörvény módosítására vonatkozó kormányzati javaslatot, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatását a hatoslottó játékadójának 80 százalékában határozná meg, míg a büdzsében eddig e célra fordított pénzt más kulturális célokra használhatnák.

Végül részletes vitát folytat a Ház a fideszes képviselőként a Nemzeti Kulturális Alapot elnöklő L. Simon László előterjesztéséről is, aki a pornográf tartalmú termékek és szolgáltatások járulékfizetési kötelezettségének visszaállítását kezdeményezte.