Magyar EU-nagykövet: történelmi lehetőség az uniós elnökség

Magyarország számára történelmi lehetőségnek nevezte a jövő januártól június végéig tartó európai uniós soros elnökséget Györkös Péter nagykövet, az EU mellett működő állandó magyar képviselet vezetője egy pénteki brüsszeli előadásában. Megerősítette ugyanakkor, hogy az eredeti elnökségi terveket befolyásolták, illetve még befolyásolhatják az aktuális uniós ügyekben bekövetkezett bonyodalmak, mint a jövő évi költségvetésről szóló megállapodás elmaradása, illetve a korlátozott uniós szerződésmódosítással kapcsolatos teendők.

hirdetés

Az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőműhely rendezésében tartott előadásában Györkös Péter leszögezte: ezzel együtt érdemi előrelépések várhatók az eredeti fő célkitűzések területén is, mint az energiapolitika, a romastratégia, a további bővítés és az uniós szomszédságpolitika, a vízügyi és Duna-stratégia, a kulturális sokszínűség, illetve a demográfiai kihívások és a családpolitika.

A nagykövet megerősítette, hogy februárban az energiapolitikával és az innovációval, májusban pedig – Budapesten – az úgynevezett keleti partnerség jegyében rendeznek csúcstalálkozót a hagyományosan megtartott márciusi, illetve júniusi állam- és kormányfői értekezletek mellett. Várhatóan júniusban lesz téma a romastratégia, amellyel kapcsolatban Györkös Péter egyebek között azt a törekvést emelte ki, hogy a nemzeti erőfeszítéseket koordinált uniós politikával egészítsék ki.

A bővítésről beszélve kiemelten hangsúlyozta a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának fontosságát. Úgy vélte, hogy ez a kiteljesítése lesz a 2004-es, illetve 2007-es keleti bővítésnek.

A nagykövet kivitelezhető célnak mondta, hogy Horvátországgal a magyar félév során lezáruljanak a csatlakozási tárgyalások, Törökország számára korrekt tárgyalásokat ígért, Izland esetében pedig azt helyezte kilátásba, hogy az első fejezetek megnyitása és tárgyalása mellett néhány témának már a lezárása is várható a jövő év eső felének végére.

A gazdasági témák között Györkös Péter elmondta, hogy egyelőre nincs elnökségi forgatókönyv arra az esetre, ha a jövő évi költségvetésről az EU-intézmények között zajló tárgyalások nem zárulnak le idén, de biztosította hallgatóságát, hogy Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy az uniós munka gördülékenyen folytatódjon ez esetben is, továbbá a megegyezés megszülessék.