Magyar hegymászó halt meg Olaszországban

Életét vesztette vasárnap egy magyar hegymászó az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál, Bolzano és Trento provinciák határán. A magyar hegymászó csoportos kiránduláson vett részt, amikor, 2300 méteres magasságban, egyelőre nem világos körülmények között elhibázott egy lépést, a mélybe zuhant és szörnyethalt.

hirdetés

A rövid időn belül helikopterrel a helyszínre érkezett olasz hegyi mentők már nem tudtak segíteni. Hetényi Géza milánói főkonzul az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy egyelőre csak az olasz hírportálokból van tudomása az esetről, az olasz hatóságoktól egyelőre nem kaptak tájékoztatást, s a halálos balesetet szenvedett férfi hozzátartozói sem kértek eddig konzuli segítséget.

A Sella a Dolomitok egyik leglátványosabb és legmonumentálisabb hegycsoportja: a sziklamászók mellett a túrázók paradicsoma is, akik elé látványos via ferrata útvonalakon tárul a hegyek szépsége.

A via ferrata csaknem alpinizmus: olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl a kifejezés, ahol létrák, hidak és előre kialakított fogások segítik az előrejutást. Kiépített sziklamászó utakról van szó.

A Sella ferrátái azonban nem kezdőknek valók, hanem már tapasztalt magashegyi túrázóknak. Az ilyen túrákhoz szükséges egyszerű felszerelést általában a szervező irodák biztosítják.