Magyar Nemzet: csökkenhet a tanárok óraszáma

Mérsékelné a tanárok terhelését és kisebb létszámú osztályokat indítana a kormány, az intézkedéseknek köszönhetően várhatóan több pedagógusra lesz szükség a pályán, sikerülhet megmenteni az intézményeket és javulhat a színvonal – írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

22 óra helyett a pályakezdőknek 19, a pedagógus I. és a pedagógus II. fokozatba tartozóknak 21, a mestertanároknak pedig maximum 19 órát kellene dolgozniuk az oktatási törvény koncepciójának a lap birtokába került november 11-i verziója szerint.

A tanulók kötelező terhelése ugyan emelkedne, de a legtöbb évfolyamon csak a mindennapos testnevelés bevezetése miatt. A hatodik és a nyolcadik osztályban heti 4,5, illetve 4 órával nőne az óraszám.

A 11. és a 12. évfolyamon ugyanakkor a jelenlegi 30-ról 29-re csökkenő a kötelező órák száma.

A tervezet a jelenlegi 20 helyett már 13 fővel lehetővé tenné az óvodai csoport indítását, s ugyanez lenne az osztályindítás alsó határa az általános iskolák alsó és felső tagozatain a korábbi 21, illetve 23 fő helyett. Egy óvodai csoportba, illetve általános iskolai osztályba legfeljebb 25 gyerek járhatna a jelenlegi 26, illetve 30 fős maximummal szemben – írja a lap.