Magyar polgármestere lehet a dél-erdélyi Vajdahunyadnak

Bende Barna kórházigazgató lehet a dél-erdélyi Vajdahunyad polgármestere; a független jelöltet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az ellenzéki Szociál-Liberális Unió (USL) is támogatja.

hirdetés

Így az ellenzék támogatásával próbál magyar városvezetőt biztosítani Vajdahunyad megyei jogú városnak az RMDSZ, amelynek Hunyad megyei szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott: a szövetség a függetlenként induló Bende Barna kórházigazgató polgármester-jelöltségét támogatja. Bende jelöltségét az ellenzék legfontosabb pártjait tömörítő Szociál-Liberális Unió (USL) is támogatja.

A független polgármesterjelöltet az USL-t alkotó pártok helyi vezetői és az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő mutatta be csütörtökön Vajdahunyadon.

“Bebizonyíthatjuk, hogy közösségünk, bár demográfiai súlya a megyében helyenként csekély, olyan értékes egyéneket tud állítani, akik elfogadott személyiségei és vezetői lesznek szélesebb közösségüknek” – idézte az RMDSZ közleménye Winkler Gyulát. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke elmondta, hogy csak az RMDSZ jelöltjének Bendének csekély lenne az esélye elérni a megválasztásához szükséges szavazatszámot. Az ellenzékkel kialakított helyi politikai együttműködés azonban biztosíthatja annak lehetőségét, hogy Vajdahunyadnak magyar polgármestere legyen.

Az RMDSZ közleménye szerint az elmúlt időszakban végzett felmérések azt jelzik, hogy Bende Barna ortopéd-traumatológus, kórházigazgató egy széleskörű támogatás esetén megnyerheti a vajdahunyadi polgármester-választást.

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Bende Barna elmondta, az általa vezetett vajdahunyadi kórház a megye legkorszerűbb és legsikeresebb egészségügyi intézményévé vált, most pedig Vajdahunyad város szolgálatába kívánja állítani vezetői képességeit.
A 2011-es népszámlálás során Vajdahunyadon 55384 személyt írtak össze, közülük 2876-an – 5,19 százalék – vallották magukat magyarnak.