Magyar zongorista: soha többet nem megyek hajóra dolgozni

A toscanai partoknál szerencsétlenül járt Costa Concordia óceánjáró balesetét túlélő magyar zongorista egy 40 centiméteres résen préselte ki magát a hajóból, így jutott fel az egyik mentőcsónakra, amellyel aztán partot ért; Balogh József az MTI-nek szerdán azt mondta, soha többé nem megy hajóra dolgozni.

hirdetés

“Először csak elektronikus hibáról beszéltek, majd ezt követően jött a figyelmeztetés, mindenki foglalja el a kijelölt menekülési helyét” – idézte fel a múlt pénteken történteket a kazincbarcikai születésű, Miskolcon élő zenész.

Balogh József a szerencsétlenség óta nem tud aludni, feszült. “Borzalmas volt”, a Titanic katasztrófáját idézte – mondta maga elé meredve. A bárban játszottak, majd 1 óra 10 perc szünetük volt, így kollégáival a kabinokba mentek pihenni egy kicsit. Épp bekapcsolta a televíziót, amikor minden elkezdett zuhanni, aztán elment az áram.

Átrohant a kollégáihoz, felkapták a mentőmellényt, érezték, hogy valami rendkívüli történt, dőlt a hajó. Először a hivatalos figyelmeztetések még csak elektromos hibáról szóltak, ezt követően jött a tényleges felhívás – mindenkinek el kell hagynia a hajót -, és bekövetkezett a pánik.

Balogh József 1 óra 45 percet várakozott, fent volt ugyanis a negyedik emeleten, mert ott volt a kijelölt tartózkodási helye, viszont le kellett mennie a harmadik szintre, ahol a mentőcsónakra felszállhatott volna. “Ekkorra már nagyon megdőlt az óceánjáró, a hajópadló is vizes volt” – emlékezett vissza.

Hozzátette: az utasokat mentették először, nekik pedig, bár volt egy felfújható csónak, amellyel elhagyhatták volna a hajót, az nem működött, így meg kellett várniuk a visszatérő mentőcsónakokat. Ezek azonban nem mertek a luxushajó közelébe menni, hiszen egyre nagyobb volt a vákuum körülötte.

Arra a kérdésére, visszamegy-e dolgozni valaha is valamelyik hajóra, határozottan válaszolta: “soha többet”.