Magyarország 10-20 milliárd eurós megállapodást kötne az EU-val és az IMF-fel

Magyarország két évre szóló elővigyázatossági megállapodást kötne 2011-2012-re 10-20 milliárd euró értékben az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – nyilatkozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnak.

hirdetés

Elmondta, reményeik szerint a hitelezők beleegyeznek abba, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. Hozzátette, hogy a kormány komoly szerkezeti reformokat tervez 2011-ben és 2012-ben, ehhez jelentős többletköltségek szükségesek, miközben a bonyolult euróövezeti helyzet megnehezíti a jelentősebb deficitcsökkentést jövőre.

Matolcsy György kijelentette: “véleményem szerint sikerül megállapodni partnereinkkel egy 3,0-3,8 százalék között jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányban, miközben komoly szerkezeti reformok végrehajtására kerül sor. Ez a hiánysáv 2011-re vonatkozik, és ha ezt sikerül elérni, akkor a deficit 3 százalék körülire mérséklődik 2012-ben – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Az IMF-fel és az Európai Unióval kötött, októberben lejáró megállapodás jövőre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő.

Matolcsy György hangsúlyozta azt is, hogy a kormány elkötelezte magát a 3,8 százalékos idei deficitcél betartása mellett.

Szapáry György, a miniszterelnök főtanácsadója szerdán azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi, október végéig érvényes megállapodást két hónappal meghosszabbítják, majd 2011-re kötnének egy elővigyázatossági hitel szerződést. “Ez azt jelenti, hogy nincs szándéka a kormánynak lehívni a pénzt, mert fizetőképes, de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon” – mondta Szapáry György.

Megjegyezte, hogy az államnak a jelenlegi keretből sincs szándéka több pénzt lehívni, a hosszabbítást azzal indokolta, hogy “ne legyen két hónapos lyuk” a mostani és a 2011-re kötendő elővigyázatossági megállapodás között.