Magyarország a legnagyobb adós, amelyik elvesztheti befektetői osztályzatát

Magyarország a “bukott angyallá” válástól – vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől – fenyegetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a Standard & Poor’s által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között – áll a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének Londonban hétvégén kiadott havi összesítésében.

hirdetés

A “bukott angyal” (fallen angel) a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélét jelentő “BBB mínusz”, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Standard & Poor’s július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott “BBB mínusz” adósbesorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy “a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira”. Akkori elemzésében az S&P e lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kiróni tervezett adót, amelynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, és ezáltal hitelezési képességét is.

A “bukott angyalokról” és a “potenciális bukott angyalokról” kiadott legújabb hétvégi összesítésében a Standard & Poor’s ugyanerről a kérdésről úgy fogalmazott: a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy a kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv “kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak” a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásai szempontjából, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozást fenntarthatóbb alapokra helyezze.

Az S&P az új kimutatásban közölte: Magyarország – összesen 53,76 milliárd dollárnyi, a hitelminősítő által besorolással ellátott adósságállománya alapján – “a legnagyobb potenciális bukott angyal”, vagyis a Standard & Poor’s osztályzati listáján szereplő adósok közül a legnagyobb olyan, amelyik elveszítheti befektetésre ajánlott osztályzatát.