Magyarország a Világbank ranglistájának élcsoportjában

Magyarország egyike annak 10 országnak, amely tavaly a legtöbbet javított az üzleti környezet minőségén – állapította meg a Világbank csütörtökön közzétett, Doing Business 2011 című jelentése. A 183 országot felsoroló világranglista szerint Magyarország az üzleti környezet minősége szempontjából a 46. helyre lépett előre a tavalyi 52. helyezésével szemben. A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai régióból Magyarországot Grúzia (12. hely), Észtország (17.), Litvánia (23.), Lettország (24.), Ausztria (32.), Macedónia (38.), Szlovákia (41.), Szlovénia (42) és Kirgizisztán (44) előzi meg.

hirdetés

Magyarország a világbanki jelentés szerint négy területen – az építési engedélyek kiadása, az ingatlanbejegyzés, az adózás és a vállalkozások megszüntetésének ügyében – könnyítette meg a vállalkozók dolgát. A legnagyobb haladást elért tízes csoport tagja még Kazahsztán, Ruanda, Peru, Vietnám, a Zöld-foki Köztársaság, Tádzsikisztán, Zambia, Grenada és Brunei.

Az építési engedélyek kiadásának gyorsasága területén felállított top 10-ben Magyarország a 4 napos időhatárral a 8. helyen szerepel. Ugyanezt a helyezést érte el az ingatlanbejegyzés javulása területén is. A jelentés szerint a magyar átíratási illeték a felére, az ingatlanérték 6 százalékára csökkent. Ugyancsak a 8. helyen áll Magyarország az adózás területén elért javulásban, egyebek mellett a törvényi egyszerűsítéssel és a foglalkoztatást terhelő kiadások csökkentésével. A jelentés szerint a munkáltatók tb-hozzájárulása a bruttó fizetések 29 százalékáról 26 százalékra csökkent.

A vállalkozások megszüntetésének területén elért javulások tekintetében a Doing Business a 10. helyre helyezi Magyarországot, mert a módosított csődtörvény lehetővé teszi, hogy a fizetésképtelené vált cégek peren kívüli megállapodást köthessenek hitelezőikkel a csőd elkerülése érdekében.

A Doing Business 2011 listáját vezető top 10 Szingapúrból, Hongkongból, Új-Zélandból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Dániából, Kanadából, Norvégiából, Írországból és Ausztráliából áll. A sort Csád zárja, egy Kelet-Timor kivételével kizárólag fekete-afrikai országokból álló 10-es csoport végén. Ötéves áttekintésben a Doing Business 11 megállapítja, hogy az országok 85 százalékában javultak a vállalkozás feltételei. A javulás mértékének tekintetében a jelentés Magyarországot az országok utolsó harmadába sorolja.

A legnagyobb előrelépést az elmúlt évben – a legutolsó adatok 2010 júniusából származnak – a közép-európai és a közép-ázsiai országoknak sikerült elérniük. Magyarországot azonban 2008-tól nem ide, hanem a magas jövedelmű OECD-országokhoz sorolták, ahová a társégből Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia is tartozik.

A Világbank 2003 óta készíti el a Doing Business éves jelentését, amelyben azt vizsgálja, milyen az üzleti légkör, hogyan haladnak az üzleti reformok, a szabályozás mennyiben könnyíti a befektetők tevékenységét. A számos szakintézmény 8200 szakértőjének bevonásával készült idei jelentés megállapítja, hogy az első felmérés kezdete óta az országok több mint háromnegyedében következett be javulás a vállalkozások beindításával kapcsolatos hivatalos eljárásban.