Magyarországra jön a dalai láma

Tíz év elteltével ismét Magyarországra érkezik a XIV. dalai láma; pénteken kezdődő látogatása idején Tendzin Gyaco tanításokat tart, és átveszi Budapest díszpolgári címét. A dalai láma beszédet mond majd az Országházban is Tibet és a saját küldetéséről.

hirdetés

A tibeti buddhisták száműzetésben élő legfőbb vallási vezetője szombaton előadást tart a Papp László Sportarénában, vasárnap délelőtt Csenrézi meghatalmazás és áldás címmel mondja el tanítását, délután pedig Együttérzés: A boldogság művészete címmel vezet nyilvános tanítást, beszélgetést. A szombati és vasárnapi tanításra mind a 22.400 jegy elfogyott.

Tendzin Gyaco szombat délután veszi át Budapest díszpolgári címét Demszky Gábor főpolgármestertől. A dalai láma Róma, Párizs, Varsó, Prága és Velence hasonló díja után kapja meg Budapest legrangosabb kitüntetését – közölte a Fővárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Az elismerő címet a kulturális és szellemi hagyományok megőrzéséért, az erkölcsi felelősségtudat egyetemességének hirdetéséért, a békéért és az erőszakmentes megoldásokért folytatott munkásságáért egyhangú döntéssel adományozták a tibeti nép szellemi vezetőjének augusztus 26-án, a Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén.

Hétfőn a dalai láma látogatást tesz, és beszédet mond az Országházban. Ezzel kapcsolatban Ékes József fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar-Tibeti Baráti Társaság elnöke az MTI-nek elmondta: 2009-ben a római Tibetért-világkonferencián adta át a dalai lámának a baráti társaság meghívóját, megerősítve ezzel a Magyarországon működő tibeti csoport korábbi meghívását.

A vallási vezető az Országházban találkozik a parlamenti képviselőket tömörítő baráti társaság tagjaival, majd a parlament Felsőházi termében országgyűlési képviselők és más meghívottak fogadják őt. Ékes József köszöntése után a dalai láma húszperces, nyilvános beszédet mond Tibet és a saját küldetéséről, ez után kérdésekre válaszol, majd sajtótájékoztatót tart a parlamentben. Tendzin Gyaco találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével is – közölte Ékes József.