Majd’ 23 ezren használták már a kormányablakot

Januárban 22.638 ügyben fordultak a kormányablakokhoz az állampolgárok; a legnagyobb érdeklődés a pénzügyi támogatások igényléséhez, valamint az aktuális kormányzati intézkedésekhez kapcsolódó ügyekben mutatkozott – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

hirdetés

Mint írták: január 3-án nyitottak meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái, a kormányablakok, amelyek munkanapokon reggel 8 órától este 8 óráig tartanak nyitva. A januári statisztikai adatok az állampolgárok kiemelt érdeklődését jelzik.

Az év első hónapjában összesen 21.459 ügyfél fordult a kormányablakokhoz, az ügyfélszolgálatos munkatársak 22.638 ügyben nyújtottak segítséget. Legtöbben, 1620-an a nyíregyházai irodát keresték fel.

Az állampolgárok csaknem fele általános ügyekben kért tájékoztatást, míg a többi esetben a megkeresés valamely konkrét ügykörhöz kapcsolódott. A legtöbb ügyintézés az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, a terhességi gyermekágyi segélyt, a gyedet, a családtámogatási ellátásokat és az elektronikus tulajdoni lap másolatának letöltését érinti. A legnépszerűbb ügytípus (2371 megkereséssel) az ügyfélkapu létesítése volt.

Az ügyfélszolgálati munkatársak tapasztalatai szerint az állampolgárok olyan, nem az ügyfélszolgálatok hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban is a kormányablakokhoz fordulnak, mint a szociális segélyezés, a nagycsaládosok gázár-támogatása, a nyugdíjváltozással kapcsolatos kérdések, a személyi jövedelemről szóló adóbevallás leadása, vagy tájékozódás az adókedvezményre jogosultságról. Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati iroda munkatársai ezekben a kérdésekben is átfogó tájékoztatást nyújtanak – olvasható a közleményben.

Az államtitkárság folyamatosan bővíti nemcsak az ügyfélszolgálati irodákban intézhető ügyek, hanem a kormányablakok helyszíneinek számát is. A kormány célja, hogy 2013. végére az egyablakos ügyintézés minél több ügykörben megkönnyítse az állampolgárok életét – írták.