Már ötmilliárdan mobiloznak a világban

Elérte az ötmilliárdos határt július 8-án csütörtökön a mobil-előfizetésszám a világon az Ericsson iparági információkon alapuló becslései szerint. A cég szerint csak az Ericsson által támogatott hálózatok több, mint 2 milliárd előfizetőt szolgálnak ki.

hirdetés

A mobil-előfizetések ugrásszerű növekedése az olyan feltörekvő piacoknak köszönhető, mint India és Kína. 2000-ben körülbelül 720 millió ember rendelkezett mobil-előfizetéssel, azaz kevesebben, mint amennyi felhasználó jelenleg csupán Kínában van.

A mobil szélessávú előfizetések száma hasonló ütemben növekszik, és a várakozások szerint 2015-re éri el a 3,4 milliárdot (2009-ben ez a szám még csak 360 millió volt). Egyes szakértők szerint hamarosan az internetet elérő összes ember 80 százaléka a mobilkészüléke segítségével csatlakozik majd a világhálóhoz.

Világszerte naponta 2 millió új előfizetést regisztrálnak, így az Ericsson szerint 2020-ra 50 milliárd csatlakoztatott készülék lehet.

Az 1876-ban alapított Ericsson a távközlési piac egyik vezető szereplője, 2009-ben 206,5 milliárd svéd korona (27,1 milliárd dollár) bevételt ért el.