Már zsarolással is gyanúsítják Hagyót

Újabb bűncselekménnyel, zsarolással gyanúsította meg Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn. A gyanúsítás szerint Hagyó 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át évente 15 millió forintot.

hirdetés

Balogh Zsolt a kilátásba helyezett fenyegetések hatására 2008-ban és 2009-ben is 15-15 millió forintot juttatott Hagyónak. A hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával indult nyomozásban május közepe óta előzetes letartóztatásban lévő volt főpolgármester-helyettes hétfői kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a BRFK. A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában – prémiumokkal együtt – mintegy százmillió forintos végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták.

Balogh Zsolt a Magyar Nemzet című napilap ez év március 6-i számában nyilatkozott arról, hogy ő személyesen 15 millió forintot adott át Hagyónak egy nokiás dobozban, s további csaknem 55 millió forint jutott el hozzá más csatornákon a BKV-tól.

A BKV-ügy egyes szálait ez év május 21-én vette át a Központi Nyomozó Főügyészség. Hagyót néhány nappal korábban, mentelmi jogának lejártakor vették őrizetbe, és azzal gyanúsították meg, hogy közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, vagy tanácsadással összefüggésben.

A legújabb gyanúsítás szerint Hagyó 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át évente 15 millió forintot. Követelése nyomatékosítása érdekében Hagyó Miklós kilátásba helyezte, hogy amennyiben Balogh Zsolt nem adja át a kért összeget, akkor a Balogh által egy kft. számára 2007 decemberében – Hagyó utasítására – szabálytalanul kiállított teljesítés-igazolás miatt ellehetetleníti”. A nyomozó ügyészek szerint Hagyó cselekménye hivatalos személyként elkövetett zsarolásnak minősül.

Hagyó előzetes letartóztatását a nyomozási bíró legutóbb szeptember 17-ig hosszabbította meg.