Matolcsy a 250 milliárd forintos stabilitási alap zárolását javasolja

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnöknek; a nemzetgazdasági miniszter ezt szombaton Gödöllőn jelentette be.

hirdetés

Az ECOFIN ülésen elhangzottak alapján leszűrhető, hogy a gazdasági és pénzügyi válságnak az Európai Unióban és a világban még nincs vége, a gazdaságban jelentős kockázatok, bizonytalanságok és egyensúlytalanságok vannak jelen, a bankrendszer még sérülékeny, az energia- és élelmiszerárak alakulása további bizonytalanságot jelent – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

“Az említettek nyomán arra az elhatározásra jutottam, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úrnak javaslatot teszek a 250 milliárd forintos stabilitás alap véglegesítésére, amit azt jelenti, hogy Magyarország ne használja fel a stabilitási alapot, hanem továbbra is óvatos, körültekintő és biztonságos finanszírozást folytasson” – fogalmazott Matolcsy György.

Ez a lépés az állami kiadásokat érinti, ugyanakkor nem érinti a családokat és a vállalkozásokat – mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a zárolás kezelhetővé teszi az állami költségvetés kockázatait.

Matolcsy György közölte: a javaslatot a jövő hét elején eljuttatja Orbán Viktor miniszterelnöknek, és feltételezése szerint arról a kormány jövő heti ülésén döntés is születhet.