Matolcsy: a leggyorsabban bővülő gazdaság lehetünk

Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján.

hirdetés

Kifejtette: a következő két év a strukturális átalakítások időszaka lesz, ennek részeként 2011-2012-ben Magyarországon a régió legegyszerűbb adórendszerét vezeti be a kormány.

Elismerte, hogy a bankadó 200 milliárdos összege “brutális” nagyságú, de hangsúlyozta, hogy e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint a jelenlegi 10 százalékról jelentősen – akár 40-50 százalékra – fel kell emelni a kis- és középvállalkozások részesedését az uniós forrásokból. Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és források átcsoportosítása. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell – hangsúlyozta. Megemlítette a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését és a rendszer átalakítását, egy az EU szabályoknak is megfelelő, a nemzeti patriotizmust erősítő átalakítását. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez – közölte a miniszter.