Matolcsy: stratégiai partner marad az IMF

Stratégiai partnere marad az ország az IMF-nek, “technikai segítséget kérünk és kapunk”, de újabb kölcsönt nem, mivel Magyarország teljes mértékben finanszírozni tudja az államadósságot – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken.

Megismételte azt is, hogy a kormány tartja magát a 3,8 százalékos GDP arányos idei államháztartási hiányhoz. Mint mondta, az EU és az IMF létfontosságú segítséget adott Magyarországnak, e nélkül pénzügyi összeomlás következhetett volna be. A kölcsönszerződés októberben lejár, új kölcsönszerződést a magyar kormány nem kíván kötni. A finanszírozást a pénzpiacokról kell biztosítani, ez pedig az új gazdaságpolitika sikerével biztosítható – fejtette ki.

“Arcátlanul” optimista és ambiciózus az új kormány gazdaságpolitikája, fiskális élénkítésre azonban most nincs lehetőség, a kormány szigorú költségvetési politikát ígér – mondta Matolcsy György. A miniszter azt is mondta, hogy a kormány 2012 végéig felkészül ugyan a válság újabb hullámára, ám ezt követően már dinamikus európai bővülést feltételez, ezért olyan gazdaságpolitikát határoz meg, amellyel 2030-ra Magyarország meghaladja az EU fejlettségét.

Magyarország az európai reformfolyamatok élére áll – tette hozzá. A miniszter véleménye szerint monetáris gazdasági élénkítés lehetne, de az MNB nem osztja a kormánynak ezt a véleményét, noha ez elsősorban nem a jegybanki kamatpolitikát érinti, van más monetáris eszköz is.

Mint hangsúlyozta, idén a pénzügyi stabilizációra koncentrál a kormány gazdaságpolitikája, a 2011-12-es, még válság időszaknak feltételezhető éveket, Magyarország reformokkal fogja megnyerni, 2013-tól pedig a nagy fordulatok elindítását tervezi. Magyarország jelentős mértékben önfinanszírozóvá vált a megtakarítások növekedésével, amely egyrészt kedvező, de ez a pénz hiányzik a gazdaság dinamizálásához.

Ezt a hiányt igyekszik pótolni az Új Széchenyi Terv, amelynek egyik következménye lesz, hogy a magyar gazdaság legnagyobb rejtett száma – a GDP és a GNI közötti rés – szűkül, ahogy az előző Orbán-kormány ideje alatt is történt. Akkor 9 százalékról 4,5 százalékra csökkent, most megint 8-9 százalék között járunk – tette hozzá.

A miniszter 2011-12 között 10-15 erőteljes strukturális reform végrehajtását ígérte, amihez vissza kell szerezni a nemzetközi piacok és befektetők, a belföldi piaci szereplők és a lakosság bizalmát. “Túl vagyunk a gazdasági pénzügyi mélyponton, most fordulatokra, reformokra van szükség” – hangsúlyozta a miniszter.

hirdetés
Hirdetés