Matolcsy: szép siker a kohéziós keret felfüggesztésének visszavonása

Szép sikernek nevezte Luxembourgban Matolcsy György, hogy az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa (Ecofin) pénteken megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést.

hirdetés

A nemzetgazdasági miniszter luxembourgi sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés azon alapult, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő államháztartási konszolidációs programot.

“Először kaptunk olyan nyílt és egyértelmű visszajelzést az Európai Uniótól, hogy Magyarország az elmúlt két év nem könnyű, ámde áldozatos munkája révén az állam pénzügyeit rendbe tette 2012-re egy 2,5 százalékos költségvetési hiányszámmal, és jövőre is mélyen 3 százalék alatti hiány-előrejelzéssel” – fogalmazott. Hozzátette: a hiány mellett csökken az államadósság is, bővül a foglalkoztatás, továbbá pozitív a külkereskedelmi, illetve a folyó fizetési mérleg.

Matolcsy György jelezte, hogy pénteken a találkozó egyetlen résztvevője sem szállt vitába az Európai Bizottság szankciótörlési javaslatával. Mint mondta, már a márciusi pénzügyminiszteri tanácsülésen “nagyon komoly szövetségi, baráti háló alakult ki Magyarország körül”, már akkor a tanács mintegy kétharmada Magyarország mellett szólalt fel, hangoztatva, hogy nem tisztességes, nem járható út a kohéziós pénzek felfüggesztése.

Magyarország nem esik el uniós támogatástól jövőre, “a pénz a zsebünkben lesz, és remélhetőleg rövid időn belül a gazdaságban is” – szögezte le a miniszter.

Jelen volt a luxembourgi sajtótájékoztatón Kumin Ferenc, a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárság vezetője is, aki szerint azért is kiemelkedő döntés született, mert a pénzügyminiszteri tanács elismerte a kormány erőfeszítéseit. Kifejtette: Magyarország szinte a 2004-es európai uniós csatlakozás pillanatától túlzottdeficit-eljárás alatt áll, és az akkori kormányok nem tudták elérni ennek megszüntetését, noha sokkal jobb konjunkturális helyzetben, jobb gazdasági feltételek mellett tudtak működni. 2010 óta viszont a kormány elkötelezett abban, hogy csökkentse a deficitet és az államadósságot, és ennek eredménye a mostani határozat – vélte.

Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa (Ecofin) hivatalos közleményt is kiadott pénteken, bejelentve, hogy a tanács döntött a Magyarországnak járó kohéziós keret jövő évi részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi határozat érvénytelenítéséről. Eszerint Magyarország eleget tett a tanács márciusi ajánlásainak, és megfelelő intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az uniós előírások szerint kiigazítsa államháztartási hiányát.

“A tanács úgy értékelte, hogy az április 23-án beadott, éves konvergenciaprogramban vázolt hivatalos hiánycélok és tervezett pénzügyi erőfeszítések összhangban állnak az ajánlással” – áll a közös nyilatkozatban.

Jelezték ugyanakkor azt is, hogy hivatalosan a Magyarország ellen túlzott hiány miatt folyó eljárás nem szűnik meg. Erre az uniós szabályok szerint legkorábban jövőre kerülhet sor.

Matolcsy György szintén megerősítette, hogy “most félúton járunk”, és a játékszabályok szerint még egy év van, mire az országot véglegesen kiveszik a túlzottdeficit-eljárás alól. Hozzátette mindazonáltal, hogy erre a mostani döntés fényében már nagyon jó esély van.