MÁV: közbeszerzés nélkül 4,2 milliárdot fizettek takarításra

A MÁV-nál az elmúlt nyolc évben közbeszerzés nélkül, 4,2 milliárd forintos kiadási költséggel végzett takarítási munkákat tette szóvá csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a kereszténydemokrata Spaller Endre, aki szerint az ügyben MSZP-s politikusok is érintettek.

hirdetés

A kormánypárti képviselő elmondta: a MÁV vizsgálóbizottságában 2002 és 2010 között három cég tevékenységét vizsgálták meg, és kiderült, hogy a VAKO Kft., a Szemafor-Clean Kft., és a Tip-Top Kft. egyaránt közbeszerzés nélkül végzett takarítási munkákat. Kitért arra is, hogy az egyik érintett cég, a Szemafor-Clean Kft. tulajdonosa Böröcz István egykori szocialista önkormányzati képviselő, és Papp Győzőné, akinek férjét a nagykanizsai MSZP egyik prominensének tartják.

A KDNP-s politikus azt mondta, azért a takarítási tevékenységet vették górcső alá, mert ha valamivel elégedetlenek az utasok a MÁV-nál, akkor a tisztaság ezek közé tartozik.

Számításai szerint, ha a kifizetett 4,2 milliárdnak csak 10 százalékát, mintegy 400 millió forintot megspóroltak volna, akkor két olyan mosófolyosót is ki lehetett volna alakítani, amivel jelenleg a MÁV nem rendelkezik. Most vödörrel és kefével sikálják a vagonokat, ha egyáltalán tisztítják őket – jegyezte meg.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy bár a MÁV-nál többször volt szó róla, hogy közbeszerzést kellene a takarítási munkákra kiírni, ez csak részben sikerült. A VAKO Kft. tevékenységének egy részét 2006-ban meghirdették, s a cég akkor azt el is veszítette. Ki tudja, mekkora megtakarítást lehetett volna elérni, ha az összes takarítási munkát közbeszerzésre bocsátják – vetette fel a kormánypárti politikus.

Kitért arra is, hogy az egyik érintett cég, a Szemafor-Clean Kft. tulajdonosa Böröcz István egykori szocialista önkormányzati képviselő, és Papp Győzőné, akinek férjét a nagykanizsai MSZP egyik prominensének tartják. Annak a nagykanizsai MSZP-nek, amelynek színeiben Göndör István, a MÁV-vizsgálóbizottság szocialista tagja többször is indult – tette hozzá a KDNP-s képviselő.

Spaller Endre azt mondta, nem tartja szerencsésnek, hogy az MSZP egy olyan embert delegált a bizottságba, akinek pártszervezetében a testület érdeklődésére számot tartó cégek tulajdonosai, ügyvezetői vannak. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy az MSZP-nek a saját üzleti körét kellene vizsgálnia – fogalmazott.