Médiacsomag: az LMP-s alelnök a bizottsági tárgyalás elnapolását kérte

Jövő hétfőre kérte a médiát érintő törvénycsomag tárgyalásának elnapolását Karácsony Gergely, a parlament kulturális és sajtóbizottságának LMP-s alelnöke a testület hétfői ülésén, arra hivatkozva, hogy pártja képviselőcsoportjának nem volt elég ideje a tervezet áttanulmányozására.A bizottság a javaslatot nem fogadta el, így a kulturális és sajtóbizottság az eredeti napirend szerint kezdte meg munkáját. A testület a tervek szerint utolsó napirendi pontként tárgyalja a Rogán Antal és Cser-Palkovics András fideszes képviselők által múlt pénteken benyújtott, öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot.

hirdetés

A két képviselő ebben kezdeményezi, hogy hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

Az előterjesztők létrehoznák továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű – a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló – előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány.