Még a nyári szünet előtt szavazhat a parlament a szabad vasárnapról

Még a nyári szünet előtt szavazhat a parlament a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatáról – mondta Harrach Péter szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

A KDNP frakcióvezetője elmondta: a javaslatról folynak az egyeztetések, és a kormány hatástanulmányokat is készít a bevezetéssel összefüggésben. Stágel Bence, a párt országgyűlési képviselője hozzátette: a szabályozás mindenképpen pontosításra szorul, egyebek között azért, mert sok munkajogi panasz érkezik, hogy adott esetben nem fizetik ki a vasárnapi munkavégzés után a pótlékokat. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke jelezte: örülnek a KDNP javaslatának, és támogatják azt.

A KDNP frakcióvezetője elmondta: javaslatukról folynak az egyeztetések, és a kormány hatástanulmányokat is készít a bevezetéssel összefüggésben. Reményeik szerint ez a törvénytervezet egy egészségesebb társadalmi környezetet lesz képes teremteni, és erősíti a családi lehetőségeit is – közölte.

Felidézte: javaslatuk fő szabályként rögzíti, hogy vasárnap munkaszüneti nap legyen, de emellett évente 12 alkalommal lehetővé tennék, hogy üzletek kinyissanak, így például üdülési szezonban, vagy ünnepek előtt. A családi vállalkozások – ahol nincs alkalmazott – szintén nyitva tarthatnának, így versenyhátrányuk csökkenhet. “A modern rabszolgatartóknak rá kell jönniük, hogy a munkavállalók munkaereje megkívánja, hogy egy közös munkaszüneti nap legyen” – fogalmazott a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője.

Stágel Bence, a párt országgyűlési képviselője hozzátette: a szabályozás mindenképpen pontosításra szorul, egyebek között azért, mert sok munkajogi panasz érkezik, hogy adott esetben nem fizetik ki a vasárnapi munkavégzés után a pótlékokat. Kiemelte: a családok védelme, a közösségek és fiatal munkavállalók védelme érdekében kívánnak fellépni. Rámutatott: a Munka törvénykönyve főszabályként azt mondja ki, hogy a vasárnap pihenőnap. A vasárnap alkotmányos jogokat is érint, így a pihenéshez, az egészséges testi-lelki feltöltődéshez való jogot. Az elmúlt időszakban azonban folyamatosan eltolódott a hangsúly, és a most már lassan a vasárnap semmiben sem különbözik egy átlagos munkanaptól. Hangoztatta: az európai társadalmakban történelmi és szociális vívmány a vasárnapi pihenőnap.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke jelezte: örülnek a KDNP javaslatának, és támogatják azt. Tapasztalataikat összegezve kiemelte: azt látják, ha hét napig kell dolgozni, eltűnik a túlóra, eltűnik a szabadság.

Hangsúlyozta: az európai emberi jogok chartája is garantálja az embereknek a pihenéshez, a szabadsághoz és a tisztességes munkához való jogot. “Szükség van a hétvégi pihenésre, semmi nem indokolja a tőke érdekén kívül, hogy vasárnap az emberek vásároljanak” – fogalmazott, hozzátéve: az lenne a legfontosabb, hogy az emberek vasárnap a családjukkal legyenek, pihenjenek, regenerálódjanak.

Wolfgang Katzian, az Osztrák Szociáldemokrata Párt képviselője szintén üdvözölte a kezdeményezést, s kiemelte: Ausztriában társadalmi megállapodás van arról, hogy a vasárnapnak munkamentesnek kell lennie. Az osztrák politikus, aki a Magánalkalmazottak Szakszervezetének (GPA) elnöke is, hozzátette: csak azokban az üzemekben dolgoznak, ahol erre feltétlenül szükség van. Hozzátette: náluk is vannak csoportok, amelyek szeretnék elérni, hogy vasárnap az üzletek nyitva tartsanak, s a téves érvek egyike, hogy a szomszédos Magyarországon is nyitva vannak az üzletek.