Még egész jól nyomja az állami nyomda

Az Állami Nyomda (ÁNY) Nyrt. 2012 első negyedévében 153 millió forint konszolidált mérleg szerinti eredményt ért el, amely 71 millió forinttal (32 százalékkal) alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. A társaság a kedvezőtlen piaci tendenciák és gazdasági környezet miatt további költségcsökkentési lépéseket határozott el, így bezárja pásztói gyárát.

hirdetés

Az ÁNY a nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) szerinti, nem auditált, konszolidált jelentés szerint 2012 első három hónapjában 4,1 milliárd forint árbevételt könyvelt el, 9 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első három hónapban. Ennek oka a stratégiai termékszegmenseken belül főként a biztonsági termékek, megoldások árbevételének 400 millió forintos (22 százalékos) csökkenése – derül ki a jelentésből -, a többi termékszegmens forgalma közel megegyezik a 2011 első negyedévivel. A biztonsági termékek, megoldások tavalyi magasabb bevétele egy egyszeri exportértékesítésnek volt köszönhető, e nélkül a társaság a negatív gazdasági, iparági környezet ellenére szinten tudta tartani nettó árbevételét.

Az export árbevétel 2012 első három hónapjában meghaladta az 1,2 milliárd forintot, az előző évhez képest 300 millió forinttal csökkent, és 30 százalékos arányt képvisel. A változást a korábban említett egyszeri tényező magyarázza.

A készpénztermelő képességet mutató kamat- és adófizetés, amortizáció és értékcsökkenés előtti konszolidált nyereség (EBITDA) 427 millió forint, 20 millió forinttal (4 százalékkal) kisebb, mint a bázisidőszakban, főként az alacsonyabb forgalom következtében.
A konszolidált üzemi eredmény 214 millió forint, 57 millió forinttal (21 százalékkal) kisebb, mint a tavalyi első negyedévben.
A pénzügyi műveletek, társasági adó és kisebbségi részesedések után a konszolidált nettó eredmény 153 millió forint, 71 millió forinttal (32 százalékkal) alatta marad az előző év hasonló időszakáénak.

A jelentés ismerteti: a társaság vezetése az igazgatóság döntése alapján, az érdekeltek bevonásával elindítja a termékek gyártásának átcsoportosítását Pásztóról Budapestre, egyúttal megszünteti pásztói tevékenységét. A telephelyen ugyanis olyan hagyományos nyomdaipari termékeket állítanak elő, amelyeknek a piaca az elmúlt időben jelentősen csökkent, ugyanakkor előállításuk sok kézi műveletet igényelt.

A menedzsment a gyárbezárás kapcsán az idén az elbocsátások miatti végkielégítések és a szükséges technológiaköltöztetés miatt mintegy 80 millió forintos többletköltséget prognosztizál, 2013-ban azonban már 151 millió forintos költségmegtakarítást vár.

“A kedvezőtlen piaci tendenciák és gazdasági környezet miatt további költségcsökkentési lépéseket határoztunk el. A Pásztói Gyáregység megszüntetése nem veszélyezteti a Nyomda stratégiai termékkörét, ugyanis az ott gyártott hagyományos termékek piaca jelentősen csökkent, és már nem növelik a cég eredményességét. A gyáregység bezárásával források szabadulnak fel, amit többek között mobilfejlesztésekre fordíthatunk, amely viszont a jövőben mindenképpen kedvezően hathat a társaság eredményességére” – idézi a jelentés Zsámboki Gábort, az Állami Nyomda vezérigazgatóját.

Az Állami Nyomda Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde “A” kategóriájában jegyzik, a papír a csütörtöki kereskedést 434 forintos árfolyamon, 14 forintos csökkenéssel zárta. A részvények árfolyama az utóbbi egy évben 431 és 818 forint között mozgott.