Az ősinél is ősibb az amúgy is nagyon ősi hal

A legrégebbi halkövület még idősebbnek bizonyult egy újraszámítás alapján, mint eddig hitték. Ezek szerint a legősibb valaha felfedezett bojtosúszójú hal 17 millió évvel korábban élhetett.

hirdetés

A kínai Jünnan tartományban fellelt Euporosteus yunnanensis koponyája mintegy 400 millió éves, írták a kínai tudományos akadémia kutatói a Nature Communications című folyóiratban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint. A leletet korábban bő 380 millió évesre datálták.

A bojtosúszójú halak lehettek a négylábú gerinces állatok előfutárai, belőlük fejlődtek ki a kétéltűek, majd később a hüllők és a dinoszauruszok. A rend körülbelül 240 millió évvel ezelőtt élhette fénykorát.

Sokáig úgy vélték, hogy 65 millió évvel ezelőtt kihaltak, míg 1938-ban fel nem fedezték a bojtosúszós maradványhalat (Latimeria chalumnae) az Indiai-óceánban, Dél-Afrika partjainál. 1997-ben az indonéziai Celebesz szigeténél egy további faj került elő, amely a Latimeria menadoensis nevet kapta.

Az úgynevezett élő kövületek a tüdőshalak rokonai, és a tengerszint alatt 150-400 méteres mélységekben élnek. Színezetük szürkésbarna, és akár a kétméteres hosszt, valamint a 90 kilogrammos testtömeget is elérhetik.