Megegyezett a költségvetésről a szlovák koalíció

A szlovák kormánykoalíció megegyezett a jövő évi költségvetés keretszámaiban, és több takarékossági intézkedésben – jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök szerdán délelőtt. A megállapodás szerint jövőre a költségvetés hiányát az idén várt GDP-arányos 7,8 százalékról 4,9 százalékra csökkentenék.

hirdetés

Jövőre 10 százalékkal csökkentik az állam képviselőinek bérét, leállítják a feleslegesnek minősített beruházásokat, kiadásokat, de 2011-ben emelik az autópálya- és útépítésre, a családtámogatásra, árvízvédelemre, és oktatásra szánt összegeket. A tervezett megszorítások nem érintik a rendőröket, a tűzoltókat, és a legszegényebb rétegeket – közölte Radicová.

A miniszterek és a képviselők fizetése csökkeni fog. Az új szabályozás az lesz, hogy a miniszterek és a parlamenti képviselők bére a jövőben az előző évi gazdasági eredménytől, a költségvetés alakulásától fog függeni. Minél magasabb lesz a deficit, annál alacsonyabbak lesznek a következő évi politikusi bérek.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint a jövő évi bércsökkentés 10-11 százalék körül várható, a következő két évben pedig valamivel mérsékeltebb. Amikor a költségvetési hiány három százalék alá esik, a következő évben nem lesz bércsökkentés. Ezt az állapotot három év alatt szeretné elérni a koalíció.

A költségvetésről tervezete várhatóan pénteken a szlovák parlament elé kerül.