Megerősíti Lengyelország elsőrendű besorolását a Moody’s

Megerősítette Lengyelország befektetésre ajánlott elsőrendű, “A2” szintű, stabil kilátású államadós-besorolásait kedden a Moody’s Investors Service, méltatva a lengyel kormány költségvetési politikájának hitelességét, és a magas kategóriájú osztályzat egyik pillérének nevezve a szabadon felhasználható rugalmas IMF-hitelkeretet.

hirdetés

A nemzetközi hitelminősítő a bejelentéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a lengyel adósosztályzat megerősítésének fő tényezői közé tartozik az erőteljes és stabil makrogazdasági teljesítmény, valamint a még jelentős külső sokkokkal szemben is érvényesülő gazdasági ellenállóképesség.

A Moody’s szerint a lengyel kormány költségvetési konszolidációs stratégiája hiteles, és ennek révén a cég várakozása szerint sikerül majd visszafordítani a romló költségvetési folyamatokat és megállítani a negatív adósságdinamikát.

A hitelminősítő indoklásában kiemelte azt is, hogy Lengyelországnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) rugalmas hitelkeret-megállapodása (FCL) van, amely enyhíti a külső lengyel pénzügyi pozíciókból eredő kockázatokat. A Moody’s szerint a lengyel szuverén adósprofil “talán a leggyengébb eleme” külső pénzügyi helyzet: a devizaadósság-állomány várhatóan a hazai össztermék (GDP) 80 százalékára emelkedik, jóllehet a Lengyelországhoz hasonlóan elsőrendű “A” osztályzati kategóriába sorolt szuverén adósok küladósság-rátájának középértéke 30 százalék.

A Moody’s elismerte ugyanakkor, hogy Lengyelország eddig nem szembesült külső likviditási feszültségekkel vagy finanszírozási problémákkal, még a 2008-2009-es pénzügyi válság mélypontján sem.

A hitelminősítő szerint Lengyelországot kettős védőréteg veszi körül: az egyik a teljesen szabadon lebegő árfolyamrendszer, amely “sokkelnyelőként” működött, anélkül, hogy bármilyen jelentősebb makrogazdasági torzulást okozott volna.

A másik, “talán ennél is fontosabb” védőréteg az IMF rugalmas hitelkerete, amely a kormány számára szabadon hozzáférhető, bármiféle korlátozás nélkül felhasználható forrást jelent.

A Moody’s ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy az IMF ezt a hitelkeretfajtát csak olyan országnak teszi elérhetővé, amelynek “nagyon erőteljes” a gazdasági alapja és gazdaságpolitikai intézményrendszere. Ebbe beletartozik a fenntartható külső pozíció, és az, hogy az adott ország kedvező feltételekkel fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő véleménye szerint a rugalmas IMF-hitelkeret a piaci bizalom “rögzítő elemeként” szolgál, és költséghatékony forráselosztást tesz lehetővé, így gyakorlatilag olyan “biztosítási kötvényként” funkcionál, amely megfelelő pénzügyi fedezetet jelent még szélsőséges körülmények között is.

A Moody’s elemzése szerint a hiteles lengyel költségvetési konszolidációs program jelentős mértékű államháztartási konszolidációt tett lehetővé 2011-ben, közelítve a deficitet az 5,7 százalékos GDP-arányos idei célszinthez a tavalyi 7,8 százalékos hiány után.

A hitelminősítő számol ugyan “valamelyes költségvetési elcsúszással”, de véleménye szerint ez nem fogja rontani a lengyel kormány hitelképességét.