Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona az afganisztáni Baglán tartományban, amikor támadás érte a magyar konvojt hétfőn. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a magyar idő szerint hétfő hajnalban, 3.30-kor történt támadásban további három magyar katona is megsérült: egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan.

hirdetés

A konvojban a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái utaztak. A PRT 8. váltásának hazautazó állománya a NATO-erők északi régiójának központjába, Mazari Sarif városba tartott, amikor Puli-Humritól 20 kilométerre északnyugatra, egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. A támadás után a konvoj visszatért a magyar táborba, ahol a sérültek orvosi ellátást kaptak.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette, és részvétét fejezte ki a családnak. Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Magyarország 2006 óta működtet PRT-t az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A honvédség eddig két katonát veszített el az afganisztáni műveletekben. Mindkettő tűzszerész volt.