Kim Dzsong Il halála: egyesülhet a két Korea?

Nem jöhet szóba Észak- és Dél-Korea “német stílusú” újraegyesítése, mivel a két Korea gazdaságának különbsége összehasonlíthatatlanul hatalmasabb az NSZK és az egykori NDK közötti korábbi különbségnél – vélekedtek a néhai észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il halálának hétfői bejelentése után kiadott kommentárjukban londoni felzárkózó piaci elemzők.

hirdetés

Erik Lueth, a Royal Bank of Scotland (RBS) Korea-szakértője hétfői helyzetértékelésében kiemelte, hogy a német újraegyesítés költsége a különböző becslések 600 milliárd és ezermilliárd dollár között volt a első tíz évben; ez a korábbi nyugat-német éves hazai össztermék (GDP) 30-50 százalékának felelt meg.

Korea esetében Lueth szerint az egyesítési költség sokkal nagyobb lenne, ami gyakorlatilag kizárja ezt a lehetőséget. Az RBS térségi szakelemzője a különbségek között kiemelte, hogy az egykori NDK lakossága a negyede volt az NSZK-énak, Észak-Korea lakossága azonban a fele Dél-Koreáénak. Mindemellett az NDK volt a leggazdagabb a szovjet érdekszféra kelet-európai országai közül; az egy főre jutó jövedelem a nyugati szint negyedét tette ki, Észak-Koreában azonban a lakosság jövedelmének értéke a dél-koreai jövedelemi átlag tizede.

Az RBS szakértője szerint ráadásul az észak-koreai “humán tőke” rosszabb állapotban van az egykori NDK-énál: ENSZ-becslések szerint az észak-koreai lakosság 40 százaléka alultáplált.