Meghalt több NATO-katona Afganisztánban

Meghalt a NATO-vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kilenc katonája, miután lezuhant az őket szállító helikopter az ázsiai ország déli részén – jelentette be az ISAF keddi közleményében. Egy ISAF-katona, egy afgán katona és egy amerikai civil könnyebben megsérült.

hirdetés

Az ISAF tájékoztatása szerint a helikoptert nem érte ellenséges tűz, mielőtt lezuhant, Juszuf Ahmadi tálib szóvivő viszont az AFP-nek nyilatkozva magukra vállalta a történteket. “Lelőttük az idegen erők helikopterét Dajcsopan körzetében, és megöltünk tíznél több katonát” – mondta.

A nemzetközi erők több helikoptere zuhant már le, illetve többnek kellett kényszerleszállást végrehajtania, miután ellenséges tűz érte. Tavaly októberben hét amerikai katona és három amerikai civil vesztette életét, amikor lezuhant egy katonai helikopter az ország nyugati részén. Március 29-én Zábul tartományban 14-en sérültek meg egy helikopter balesetében.

Az újabb áldozatokkal idén már legkevesebb 529 NATO-katona vesztette életét Afganisztánban a iCasualties.org honlap összesítése szerint. A kilenc éve tartó hadműveletek – éves összevetésben – idén követelték a legtöbb halálos áldozatot az észak-atlanti szövetség vezette csapatoktól.