Meghosszabbították Hagyó előzetesét

Meghosszabbította Hagyó Miklós, volt budapesti főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását november 17-ig a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

hirdetés

A bíróság honlapján megjelent közlemény szerint az ügyben széles körű nyomozás folyik, számos tanúkihallgatás, szembesítés és egyéb nyomozati cselekmény még hátravan, továbbra is reális veszély a szökés, az elrejtőzés, a tanúk befolyásolása, és így a bizonyítási eljárás megnehezítése. A végzés nem jogerős. Hagyó Miklóst bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással is gyanúsítják.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, miután a választásokat követően megszűnt a mentelmi joga. Május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A gyanú szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével vagy tanácsadással összefüggésben. Augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.

A BKV-val kapcsolatos ügyekben tavaly kezdett nyomozni a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A botrány akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra humánpolitikai igazgatónak 2008 márciusában – prémiumokkal együtt – mintegy százmillió forint végkielégítést fizettek ki, ezután pedig havi 1,2 milliós fizetéssel tovább foglalkoztatták.

A rendőrség nyomozást indított több BKV-s szerződéssel kapcsolatban és meggyanúsította Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettest, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt, valamint Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság is nyomoz egy vesztegetési ügyben, amelyben érintett a BKV volt jogi igazgatója, Sziebert György, illetve Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport egykori jogi igazgatója. Sziebert Györgyöt 2009. december 4-én egy mélygarázsban fogta el a rendőrség, amint éppen egy szerződésből visszamaradt pénzt adott át a gyanú szerint.