Elnököt választanak a finnek

Megkezdődött vasárnap reggel a finnországi elnökválasztás első fordulója.

hirdetés

Bár a finn államfő már nem szólhat bele az ország európai uniós politikájába, a közvélemény-kutatási eredmények alapján a szavazópolgárok főleg az EU-párti elnökjelölteket támogatják.

A legnagyobb esélye a győzelemre (a legfrissebb felmérések szerint 32 százalék) a konzervatív Sauli Niinistőnek van, aki 63 éves és a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje. A szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi (1995-1996), majd pénzügyminiszter (1996-2003) volt. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

A zöldpárti Pekka Haavista a voksok 13 százalékára számíthat.

Két további jelölt erősen EU-ellenes. A 65 éves Paavo Va:rynen az ellenzéki Centrumpárt jelölte, 11 százalékos a támogatottsága. Timo Soini, az Igazi Finnek nacionalista és bevándorlásellenes párt színeiben indul, és hat százaléknyi szavazatra számíthat.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint 8 órakor nyitották meg, és 19 órakor zárják be. Ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, akkor második fordulót is kell rendezni, amely február 5-én lesz.