Megrongálták az újvidéki magyar művelődési központot

Ismeretlen tettesek a hét végén betörtek az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba, és súlyosan megrongálták az épület nagytermét – írja a VajdaságMa délvidéki hírportál.

hirdetés

A honlapon hétfő este megjelent tudósítás szerint a behatolók összetörték a zongorát és a rádiót, a csillárokat székekkel zúzták szét, a balkonról ledobálták a virágcserepeket, az ajtókon betörték az üveget, az emlékfolyosón felállított Petőfi-mellszobrot pedig virágcserepekkel dobálták meg.

“Példátlan vandalizmus ez, ami a Petőfi művelődési központ 80 éves fennállása során sohasem történt meg. Nem tudjuk pontosan, mikor és milyen indítékkal követték el a vandál cselekedetet” – közölte a portállal Bátori József, a művelődési központ titkára.

Az újvidéki rendőrség és az ügyeletes vizsgálóbíró hétfő reggel elvégezte a Petőfiben a helyszínelést. Stevan Krstic, helyettes rendőrfőnök, aki Újvidék polgármesterével, Igor Pavliciccsel járt a helyszínen, azt mondta az újságíróknak: a rendőrség mindent meg fog tenni, hogy mielőbb kézre kerítse a tetteseket.

A vandál cselekedetet elítélték a köztársasági és a tartományi ombudsmanok helyettesei is, akik hétfőn ugyancsak felkeresték a művelődési központot.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) is elítélte az újvidéki kulturális központ ellen elkövetett garázdaságot, A párt elítélte továbbá egy szabadkai óvodában elkövetett rongálást is. Ezek a szemmel láthatóan magyar intézmények elleni támadások arra utalnak, hogy a vajdasági magyarság elleni kilengéseknek új hulláma indult el – áll a VMDP közleményében.