Megvont állampolgárság: Lomnici és Tőkés az emberi méltóság védelmében

Közös nyilatkozatban szólítja fel a magyar és a nemzetközi közvéleményt “a magyarság hátrányos megkülönböztetése elleni” fellépésre Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

hirdetés

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyilatkozatukban – amelyet aláírt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt megbízott elnöke és Boldoghy Olivér, a szlovák állampolgárságától megfosztott révkomáromi színész-vállalkozó is – azt írták, hogy a határon túli magyarság “nemzeti méltóságát sorozatosan megsértik, és ezt az Európai Unió szó nélkül tűri”.

Álláspontjuk szerint az EU vezető szervei nem hajlandók foglalkozni a nemzetiségek jogaival, és az emberi jogokat sem védik hatékonyan, ha a jogsértés hátterében magyarellenesség húzódik meg.

Hangsúlyozták, elfogadhatatlannak tartják egyebek mellett azt, hogy “Esterházy Jánost a szlovák államfő háborús bűnösként bélyegzi meg, a délvidéki vérengzés áldozatainak emlékműveit pedig megrongálják, továbbá szlovák állampolgárságuktól fosztják meg mindazokat, akik nyíltan vállalják az anyaországhoz való kötődésüket”.