Melegfelvonulás: elindult a menet

A rendőrség lezárta a budapesti Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti szakaszának környékét a szombat délután három órakor kezdődő melegfelvonulás előtt – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az Andrássy útról nyíló kis utcák egy részét kordonokkal zárták le, míg máshol rendőrök fordítják vissza a járókelőket.

hirdetés

A lezárt területre sem autóval, sem pedig gyalogosan nem lehet bejutni, így a Hősök tere csak a Dózsa György út felől közelíthető meg, az Oktogon irányából nem. Az Andrássy út környékén gyülekező rendőrök egy része védőfelszerelést visel.

A lezárásról a BRFK közleményt adott ki, ebben egyebek mellett azt írják: déli 12 órától este 8 óráig lezárják az Andrássy utat a Nagymező utca és a Hősök tere között.

A BRFK egy másik közleményében azt írta, tudomásul vették a melegfelvonulást rendező Szivárvány Misszió Alapítvány vonulásos rendezvényéről szóló bejelentést, ugyanakkor arra hívták fel a szervezők figyelmét, hogy “a menetben részt vevők tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közerkölcs, a közszemérem megsértésére”.

Ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket az intézkedésre, ám ha ennek nem tesznek eleget, akkor “a törvény szigorával” lép fel a törvényes rend fenntartásáért – tudatták.

Frissítve (16:46):

Jelentős rendőrségi biztosítás mellett, több száz résztvevővel elindult a meleg méltóság menete szombaton Budapesten a Hősök teréről – jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A menet az Andrássy úton halad. A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál záróeseményén, az utóbbi évekhez képest rövidített útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak a résztvevők, majd vissza a Hősök teréhez.

Az Andrássy út érintett szakaszát, és a keresztutcákat kordonokkal zárta le a rendőrség. A menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített kamion halad. A szervezők a rendőrségre hivatkozva azt közölték, hogy a résztvevők száma nem haladja meg az ezret.

Többen transzparenseket tartanak a magasba, az egyiken például az áll, hogy “A család alapja a szeretet”, egy másikon pedig az, hogy “Magyarország a mi hazánk is”.

A rendezvény elején Clare Dimyon brit melegaktivista, az európai meleg és leszbikus sportszövetség képviselője szervezete nevében kifejezte szolidaritását a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségekkel, hősöknek nevezve a felvonulás résztvevőit. Steigler Sándor, az eseményt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke “biztonságos felvonulást” kívánt az egybegyűlteknek.

A felvonuláson több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke. Amikor a szocialista politikusok biztonsági emberek gyűrűjében a melegfelvonulás gyülekezőhelyére, a Hősök terére megérkeztek, Gyurcsány Ferenc láttán a kordonon kívül többen, akik árpádsávos zászlót ábrázoló polót viseltek, azt kiabálták: “hazaáruló”.