Mélypontra gyengült, majd korrigált a forint

Az IMF/EU tárgyalások lehetséges kimenetelével kapcsolatos piaci fenntartások nyomása alatt gyengült új történelmi mélypontra, 324,27-es euró jegyzésre a forint csütörtökön, majd az előző délutáni szintre korrigált.

hirdetés

Az eurót csütörtök délután fél négykor 320,54 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, míg délelőtt fél tízkor 323,44 forinton állt a jegyzés, szerdán este pedig 320,59 forinton.

A svájci frankot 262,97 forinton jegyzik csütörtök délután, szemben a szerda délutáni 263,48 forinttal.

A dollár jegyzése 250,11 forint 247,91 forint után, a japán jent 3,2457 forinton jegyzik, szemben a szerda esti 3,2257 forinttal. A japán jen csütörtöki 3,2824 forintos legmagasabb jegyzése történelmi rekord.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye szerint a forintárfolyam alakulásában az IMF-tárgyalásokról szóló piaci találgatások játszanak meghatározó szerepet. Devizapiaci kereskedők úgy látják, hogy a piac nem nyugszik meg, a forint árfolyama folyamatos nyomás alatt marad mindaddig, amíg nem lehet biztosabbat tudni az IMF/EU tárgyalások folytatásáról.

A forint erősödött azt követően, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-egyeztetésről beszélt a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Fellegi Tamás egyebek mellett elmondta, hogy a kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, ezért határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el. Azt is elmondta: olyan készenléti hitel elfogadható Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent. Megerősítette azt is: a kormány kész bármilyen kérdésben egyeztetni az IMF-fel és az EU-val.

Ennek hatására a forint a délelőtt folyamán 324,27 forintos euró jegyzésen elért árfolyam-mélypontról rövid idő alatt 322 alatti euró jegyzésekre erősödött. Ugyanakkor a svájci frank 266 forint feletti árfolyamról 264 közelébe, a dollár 252 forintról 250 forintra, a japán jen 3,2800 forintról 3,2600 forintra gyengült a tájékoztatót követően.

Szerdán a magyar CDS-árazás a londoni kereskedésben meredek emelkedéssel átlépte a 700 bázispontos szintet, és 710 bázispont környékén új történelmi csúcs alakult ki.

Csütörtökön a magyar CDS-árazás újabb rekordot állított be 750 bázispont felett. Szerdáról csütörtökre a magyar CDS-árazás bő négy százalékkal emelkedett.

Összehasonlításképpen a nemzetközi befektetői hangulat alakulását tükröző módon csütörtökön az Egyesült Államok szuverén adósságának CDS-árazása több mint négy százalékkal, a cseh és az osztrák több mint öt százalékkal, Észtországé pedig több mint tíz százalékkal emelkedett.

Csütörtökön az euró árfolyama az euróövezeti szuverén befektetési eszközökkel szemben fokozódó piaci kételyek miatt 2010 szeptembere óta nem látott mélypontra csúszott le, a dollárral szemben 1,2800 dollár alatti jegyzéseket érintett, a jennel szemben pedig 11 éves mélypontot ért el. Beárnyékolta az euróövezeti válság rendezésének kilátásait az EKB kimutatása is, amely szerint az elmúlt hónapban a három éves hitelkonstrukcióval gazdaságösztönző céllal a piacra juttatott többletlikviditást a bankok sokkal inkább felhalmozásra, mint hitelezésre használták fel.