Mentőakció: “mindenki úgy mozdult, ahogy kellett”

Mindenki úgy mozdult, ahogy kellett – értékelte a líbiai menekítőakciót Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. A dandártábornok felidézte: péntek délben rendelte magához Pintér Sándor belügyminiszter, és adott utasítást a Líbiában rekedtek hazahozatalára.

hirdetés

A megbeszélés egy órán át tartott és a TEK 6 órán belül felkészült az indulásra, azonban csak vasárnap tudtak elutazni. A szombati nap adminisztrációs feladatokkal telt, átrepülési, berepülési és egyéb más speciális engedélyeket kellett a Külügyminisztériumnak kérnie ahhoz, hogy a TEK különítménye beutazhasson Tripoliba – mondta Hajdu.

A tripoli repülőtéren érezhető volt, hogy Líbia polgárháborús helyzetbe került; csak olyan repülőgépek voltak a reptéren, amelyek kimenekítést hajtottak végre – mondta Hajdu János. A reptér épületétől távolabb, a betonon kapott helyet a magyar gép, amely a tervezettnél hosszabban kényszerült várakozni. Ez idő alatt a külügyi szakemberek a baptistákkal együtt azt igyekeztek feltérképezni, hogy a terminálon belül merre vannak a magyarok. Egyszer megtalálták őket, de a líbiai hadsereg kiszorította őket mindenki mással együtt a terminálról. Ekkor káosz alakult ki és a különítmény elvesztette a kapcsolatot a magyarokkal, de végül sikerült egybeterelni és a repülőhöz irányítani őket.

Hajdu János szerint azok a hírszerzési információk, amelyeket külföldről kaptak, nem voltak teljesen pontosak, Tripoliban óráról órára változik a helyzet. A repülőtéren van egyfajta beléptetés, csomagellenőrzés, ugyanakkor teljes a káosz, és szó szerint egymás hegyén, hátán fekszenek az emberek. Hozzátette: nem tudták elfogadni azt a biztonsági ellenőrzést, amelyet a tripoli hatóságok végeztek, ezért a repülőgépnél mostoha körülmények között, de a TEK Hóvirág névre hallgató robbanóanyagot kereső kutyájával ellenőrizték a több száz csomagot. Mint mondta, ők sem gondolták, hogy ilyen hamar sikerül visszafordulniuk Tripoliból.

Hajdu János szerint Líbia nagyon nehéz helyzetben levő ország, a következő 72 óra döntő lesz az életében. A még kint tartózkodó magyarokkal kapcsolatban azt mondta: ha a TEK utasítást kap, ismét készen állnak egy menekítőakcióra, ugyanakkor hozzátette: aki akart, eljöhetett most.

Az MTI kérdésére, miszerint lehet-e már többet tudni az állítólagosan elrabolt magyar származás emberről, Hajdu János azt mondta, erről nincs pontos információja. Elmesélte ugyanakkor, hogy már felszálláshoz készülődött a gép, amikor kiderült, hogy a terminálon van még egy magyar és két brit állampolgár. Megjegyezte, nagyon nehézkes a mobilkommunikáció, a műholdas telefonok is nehezen működnek. Budapesten keresztül szereztek információt arról, hogy az érintetteknek nincs érvényes útlevelük, csak fénymásolt dokumentummal rendelkeznek, azzal meg nem engedik ki őket. Mivel a szükséges okmány nem lehetett azonnal beszerezni, nélkülük indult el a gép.