Merénylettel fenyegették meg a szerb állami és egyházi vezetést

A szerb belügyminisztérium vezetését arról értesítették, hogy merénylet készül Boris Tadic szerb elnök, Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház vezetője, Ivica Dacic belügyminiszter és Milorad Veljovic, a szerb rendőrség igazgatója ellen – jelentette a B92 szerb hírügynökség hétfőn reggel.

hirdetés

A hírügynökség internetes portálján megjelent információ szerint a Blic című belgrádi napilap értesülése szerint a szerb belügyminisztérium egyik tisztségviselője pénteken olyan sms-üzenetet kapott, amely szerint a “Banja Luka-i Borik sportközpontban (január elején) tervezett merénylettől eltérően az új merényletkísérlet kevésbé lesz látványos”.

A szerb belügyminisztériumi forrás arról tájékoztatta a Blic című újságot, hogy az üzenet feladója “figyelmeztetésnek és nem fenyegetésnek” szánta az sms-üzenetet, amely az egyik szerbiai mobilszolgáltató hálózatán keresztül érkezett a címzetthez.

“Az üzenet egy olyan személytől származik, aki jól ismeri az alvilág történéseit, és így jutott a készülő merényletről szóló információkhoz” – hangsúlyozta a szerb belügyminisztériumi forrás, amely arról is tájékoztatta a Blicet, hogy “az információt rendkívül komolyan vették és a rendőrség megszigorította az óvintézkedéseket”.

Január 8-án a Banja Luka-i Borik sportcsarnokban a rendőrség 3 kilogramm robbanószert, több fegyvert, négy pokolgépes szerkezetet és rengeteg lőszert talált. A csarnokban másnap ünnepelték a boszniai Szerb Köztársaság fennállásának 20. évfordulóját, amelyen megjelent a teljes szerb állami vezetés – közöttük Boris Tadic szerb elnök is – és a szerb pravoszláv egyház főméltóságai. Az eset kapcsán egy embert őrizetbe vettek. Hír szerint a szálak a Balkán térségében tevékenykedő alvilághoz vezetnek.