Mérséklődött a természetes fogyás üteme

Az év első öt hónapjában a halálozások csökkenése nagyobb mértékű volt, mint a születéseké, ennek köszönhetően a természetes fogyás üteme mérséklődött a múlt év ugyanezen időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

hirdetés

A fogyás üteme a 2009. január-májusi 17.782-vel szemben 2010 első öt hónapjában 16.479 volt – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 9.000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 5 ezer volt.

Az előzetes adatok alapján 2010 első öt hónapjában kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A születésszám havonként egyenetlenül alakult: februárban és márciusban valamivel több, januárban, áprilisban és májusban viszont jelentősen kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban.

Az év első öt hónapjában 1.183-mal – 3 százalékkal – kevesebb gyermek jött világra, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma mind az öt hónapban alacsonyabb volt az előző évinél, összességében 4,4 százalékkal mérséklődött, ami 2009 első öt hónapjához viszonyítva 2.486-tal kevesebb halálozást jelentett – írták.

A KSH tájékoztatása szerint a házasságkötések száma továbbra is csökkenő irányzatú. A 2010 első öt hónapjában kötött 10.613 házasság 15,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt.