Mesterházy: a Fidesz a kudarc receptjét követi

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint a Fidesz a kudarc receptjét követi, amikor nem egyeztet a strukturális reformok majdani érintettjeivel, nem avatja be őket terveibe és nem kéri ki véleményüket.

hirdetés

Mesterházy internetes oldalán vasárnap megjelent bejegyzésében egyben felajánlotta az MSZP tapasztalatait a strukturális átalakítások megtervezéséhez és végigviteléhez. Az ellenzéki párt vezetője a www.mesterhazy.hu oldalon közzétett írásában úgy fogalmazott: újabb hét telt el anélkül, hogy megismerhette volna az ország a kormány reformterveit.

Miközben “hónapok óta tart a várakozás, folyik a titkos számolgatás” és a kormány “váltig ragaszkodik ahhoz, hogy a reformok bemutatását követően viharos sebességgel áttolja az intézkedéseket a parlamenten”. Mint írta, arra azonban nem volt ideje a kormánynak, hogy a strukturális reformok majdani érintettjeivel kapcsolatot keressen, beavassa őket terveibe, kikérje véleményüket, miközben “rendkívül fontos a reformok alapos előkészítése”.

Kiemelte, nélkülözhetetlen a reformok által érintett csoportok bevonása az előkészületekbe, hiszen nekik kell együtt élniük a változásokkal, nekik kell majd működtetniük a reform nyomán létrejövő új struktúrákat és fel kell készülni a reformok veszteseinek kompenzálására is, hogy az kiket, hogyan és milyen mértékben érint.

“Aki azt mondja, hogy egy átalakításnak nincs vesztese, az vagy önmagának hazudik vagy a választóknak” – tette hozzá. Mesterházy Attila szerint erre példa az egykulcsos személyi jövedelemadó, amit tavaly nyáron “napok alatt tákolt össze a kormány”, és nem vett tudomást arról, hogy lesznek vesztesek, ezért a kompenzálásukra sem készült fel, most pedig “látszatintézkedésekkel próbálja takargatni hibáját, hiába”.

Az MSZP elnöke szerint a szocialistáknak most az a feladatuk, hogy jelezzék, “ebből így baj lesz”. A szocialista párt elnöke egyúttal felajánlotta az MSZP tapasztalatait a strukturális átalakítások megtervezéséhez és végigviteléhez.