Milliárdos áfa-csalást leplezett le a VPOP

Egymilliárd forint általános forgalmi adót akart jogosulatlanul visszaigényelni egy olyan gabonakereskedelemmel foglakozó cég, amely az elmúlt években rendszeresen változtatta a nevét és cserélte vezetőit; eddig két embert vettek őrizetbe, de a gyanúsítottak köre bővülhet – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

hirdetés

A cég egy 2007-re papíron kimutatott áfát kísérelt meg visszaigényelni, és az ellenőrző adóhatóság megállapította, hogy bár az ehhez használt számlák formájukban és adattartalmukban is megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, a bizonylatok és a hozzátartozó teljesítési szerződések valódisága kérdéses – ismertette Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Hozzátette: a gyanúsítottak a szervezeti átalakulásokkal folyamatosan igyekeztek megakadályozni az adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában, abban bízva, hogy időközben a csaknem egymilliárd forintot kiutalják nekik.

Az APEH azonban feljelentést tett a vám- és pénzügyőrségnél, és a múlt héten megkezdett nyomozás során Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak az éppen a dél-dunántúli régióba áthelyezett székhelyű cég érdekeltségeinél.

A szóvivő tájékoztatása szerint a vámnyomozók különféle bizonylatokat, dokumentumokat foglaltak le. Eddig két ember felelőssége állapítható meg, de a gyanúsítottak köre folyamatosan bővülhet.