Mind a hét kontinens legmagasabb pontját megmászta egy 15 éves amerikai fiú

Mind a hét kontinens legmagasabb pontját megmászta 15 éves amerikai Jordan Romero, a múltnak adva át a brit George Atkinson májusban, 16 évesen felállított rekordját.

hirdetés

Az amerikai kamaszfiú szombaton hívta fel Kaliforniában élő édesanyját azzal, hogy apja és mostohaanyja társaságában feljutott az Antarktisz legmagasabb csúcsára, a 4897 méter magas Mt. Vision-ra. Ezzel ő lett a legfiatalabb, aki meghódította mind a hét kontinens legmagasabb pontját, de azt mondta a telefonban, hogy ünnepelni majd csak akkor fog, ha sikerül le is jutni a Vision-hegyről.

A kaliforniai Jordan Romero mindössze 10 éves volt, amikor megmászta Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót, és 13 évesen már meghódította a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet is, amivel már akkor rekordot állított fel életkorát tekintve.

Ugyancsak 10 éves volt, amikor felkapaszkodott az 5642 méteres Elbruszra, a földrajzi Európa legmagasabb hegyére a Kaukázusban. A Mount Everest megmászása évében, ugyancsak 13 esztendősen jutott fel az indonéziai (pápuai) Carstensz-piramisra, amely 4884 méterével Óceánia legmagasabb pontjának számít.

A fiú édesanyja csak a megmászás tényét közölte szombaton a sajtóval, részletekbe nem bocsátkozott, mondván, hogy a család nem akar nagy hírverést a teljesítménynek.