Minden a virágról szól Debrecenben

Minden a virágról szól államalapító Szent István király ünnepén Debrecenben, ahol augusztus 20-án immár 41. alkalommal rendezték meg a nemzetközi hírű virágkarnevált.

hirdetés

A debreceni virágünnep jóval régebbi hagyományt élesztett újjá 1966-ban, amióta minden augusztus 20-n megtartják a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulását: csaknem száz évvel ezelőtt tartották ugyanis az első virágkorzót a város főutcáján, de a virággal díszített szekerek felvonulása mellett hamarosan megjelentek a “virágba borult” biciklik is.

Utóbbi hagyomány folytatásaként óriáskerekes velocipédek és feldíszített kerékpárok felvonulásával kezdődött meg pénteken Debrecenben az idei karneváli felvonulás. A több száz biciklis után veterán autók következtek, majd a fanfárosok debreceni nyitó kocsijával és a Szent Koronát ábrázoló virágkompozícióval megkezdődött a karneváli menet.

A Nagyállomástól, a Nagytemplom mellett elvonuló, a Nagyerdei Stadionba tartó színpompás felvonuláson tizenhat virágkocsit és számos hazai és külföldi művészeti csoportot láthatott a közönség. Erre a napra megduplázódott Debrecen több mint kétszázezres lélekszáma: a szervezők szerint mintegy kétszázharminc ezren érkeztek a karneválra a cívis városba.

A virágkocsik megkomponálása csaknem két hónapig tartott – mondták el a készítők az MTI tudósítójának. A nagyméretű figurákat hungarocellből faragták, és arra kerültek rá a színes virágok: előbb a szárazak, majd a karnevált megelőző estén, illetve éjszakán az élő virágok. A 16 kompozíció feldíszítéséhez több mint hárommillió szál virágot használtak fel.

A virágkocsik menetét ezúttal is művészeti csoportok, magyar és környékbeli országokból érkezett táncosok, belga narancsdobálók, olasz zászlóforgatók és brazil szambások is színesítették. Sok új elemmel is gazdagodott az idei karnevál: a Régi Városháza udvarán például Tündérkertet alakítottak ki, ahol tündérek, manók, koboldok és sok-sok érdekesség ejti rabul a látogatókat.

A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté, egyfajta gyerekparadicsommá változott. A karneváli felvonulást követően az érdeklődők a Nagyerdei Stadionban közelről is megtekinthetik a virágkocsikat. Most utoljára, mert jövőre más helyszínt kell keresni a bemutatónak.

Kósa Lajos polgármester a karnevált közvetítő Duna Televízióban jelentette be, hogy új stadiont kap a város bajnok- és kupagyőztes, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplő futballcsapata. Az új, 17-20 ezres stadion a jelenlegi helyén épül, várhatóan 2012-re készül el, emiatt jövőre nem a Nagyerdőben lesz a virágkarneváli bemutató – mondta Kósa. A debreceni virágkarnevál este a város főutcáján és főterén esti felvonulással, tűzijátékkal és éjszakai bállal fejeződik be.