Mindszenty bíboros fehérvértanúsága

Mindszenty József bíborosnak állít emléket a pécsi Néprajzi Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A hercegprímás miseruhája, a Máriagyűdön általa megszentelt Mária-szobor és több érdekes dokumentum is helyet kapott a december végéig látogatható tárlaton.

hirdetés

A Janus Pannonius Múzeum Mindszenty József bíboros születésének 120. évfordulójához és az 1956-os forradalom és szabadságharc idei megünnepléséhez csatlakozik a Fidelissimus pastor – Mindszenty bíboros fehérvértanúsága című tárlattal. A Néprajzi Múzeumban december 20-ig megtekinthető kiállítás nemcsak a bíboros életútját mutatja be, de az annak keretet adó történelmi korszakot is.

Szemügyre vehetjük Mindszenty egyik miseruháját éppúgy, mint néhány személyes dokumentumát, egyházi relikviákat, s hallhatjuk többek között az ellene folytatott koncepciós perben elmondott védőbeszédét is. A hercegprímás pécsi látogatásairól, a máriagyűdi zarándoklaton való részvételéről és püspökszentlászlói raboskodásáról is megemlékezik a bemutató. A kiállításon szerepelnek a boldoggá avatását kérvényező aláírási ívek is.

– Azért is örülök e tárlat létrejöttének, mert Mindszenty nagy formátumú egyházi személyiség volt, akinek a mai korra vonatkozóan is van üzenete – vélekedik Udvardy György pécsi megyés püspök. – Lelkipásztorként kell figyelnünk rá, akit mindvégig az igazság vezetett döntéseiben, s példát adott helytállásból, a népért való munkálkodásból.

A Fidelissimus pastor – Mindszenty bíboros fehérvértanúsága című kiállításra a Rákóczi út 15-ben keddtől szombatig 10-18 óráig várják a látogatókat, egészen december 20-ig.