Miniszteri megbízott irányítja a mentesítési munkálatokat

Szabó Csabát nevezte ki a mentesítési munkálatok és a földcsere koordináló-egyeztető szerepének ellátására a vörösiszappal elöntött térségben Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A miniszteri megbízott kinevezése 2010. november 5-étől 2011. május 5-éig szól. A megbízott a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozó valamennyi területen koordinálja a feladatokat és képviseli a minisztériumot – mondta Fazekas Sándor.

hirdetés

Szabó Csaba egyeztet a területen gazdálkodókkal az esetleges földcseréről vagy az energianövények termesztésében való részvételről, feladata lesz továbbá a vállalkozásokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolattartás, a kárfelmérések pontosítása – közölte a miniszter.

“A cél, hogy minden érintett egyértelmű tájékoztatást kapjon és minél gyorsabban megtörténjen a kártalanítás” – hangsúlyozta, hozzátéve: a Nemzeti Földalap (NFA) tájékoztatása szerint 20 kilométeres körzetben hatezer hektár állami földterület áll rendelkezésre, amit csereföldként fel tudnak ajánlani a gazdáknak.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felügyelete mellett, helyi vállalkozók bevonásával megkezdték a – lúgos kémhatást semlegesítő – dudarit betárcsázását azon a 150 hektáros területen, amelyet a vörösiszap vékony rétegben (1-2 centiméteren) öntött el.

Szólt arról is, hogy megtekinti a Gödöllői Egyetem kísérleti energiafűz-ültetvényét is, amely hozzájárul a termőterületek művelésben tartásához. Hozzátette: “szomorú aktualitást ad ez a katasztrófa a biomasszából történő energianyerésnek, amely országosan is napirenden van”.