Mintegy négyezer ingatlanban keletkezett kár Szabolcsban

Az eddigi adatok alapján 3872 lakóház, 141 önkormányzati épület és 26 egyházi ingatlan károsodott a hétfői viharban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese szerdán. Dányi Béla polgári védelmi ezredes elmondta: 54 épület vált lakhatatlanná, az önkormányzatok összesített adatai alapján a becsült kárérték már a 2,5 milliárd forintot közelíti. A megrongálódott lakóházak tulajdonosainak csak a harmada rendelkezik biztosítással. A nagyobb kárt szenvedett települések közt Birit, Balkányt, Szakolyt, Nyírbátort, Kislétét, Máriapócsot, Nyírbogátot, Nyírcsaholyt, Kocsordot, Nyírmeggyest és Kántorjánosit említette Dányi Béla.

Tájékoztatása szerint eddig 237 embernek kellett elhagynia otthonát, elhelyezésükről a rokonok, illetve az önkormányzatok gondoskodnak. Az idősek kislétai bentlakásos otthonának tetőszerkezetét várhatóan még szerdán helyreállítják, így a korábban egy önkormányzati ingatlanba átköltöztetett 29 ember visszatérhet az otthonba.

Az ezredes hozzátette: tíz, vihar sújtotta szabolcsi településen továbbra sincs áram, ötben pedig részlegesen tudták visszakapcsolni a szolgáltatást az E.ON szakemberei. Az ígéretek szerint szerda estig mindenhol működőképes lesz az elektromos hálózat, addig 18 aggregátor gondoskodik az ivóvíz- és áramellátásról. Nyírlugoson az önkormányzat hűtőkamiont állított be, ahová a romlandó árucikkeket helyezheti el a lakosság.

A 130 tűzoltó 30 technikai eszközzel folyamatosan dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán és a házak védelmén, lefóliázásán. Eddig mintegy 94 ezer négyzetméter fedőanyagot használtak fel a települések – közölte a polgári védelmi ezredes.

hirdetés

Hirdetés