Mintegy ötvenen segítik Orbán Viktor munkáját

Körülbelül ötvenen dolgoznak a Varga Mihály vezette Miniszterelnökségen, ahol egyebek mellett Orbán Viktor sajtóját, programjainak szervezését, protokollját intézik.
Itt látják el teendőiket a kormányfő tanácsadói, főtanácsadói is. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Miniszterelnökség szerkezetével összefüggésben úgy fogalmazott: a Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatalnál egy jóval kisebb szervezet alakult annak az ígéretnek megfelelően, hogy kisebb, hatékonyabb, rugalmasabb állam, illetve kormány jön létre.

hirdetés

A Miniszterelnökséget államtitkárként Varga Mihály vezeti. Mellette egy hatfős elemző csapat dolgozik, tagjai már a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjében is Varga Mihály mellett tevékenykedtek.

Szervezetileg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és négytagú titkársága ugyancsak a Miniszterelnökséghez tartozik.

A legnagyobb szervezeti egység a Miniszterelnökségen Orbán Viktor sajtó- és szervezési stábja. Ezt a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter vezeti miniszterelnöki biztosi rangban. Hozzá tartozik a miniszterelnök nemzetközi titkársága is, ahol hárman dolgoznak. A szóvivő elmondta, a sajtó- és szervezési stábon belül a tíz munkatárssal felálló sajtóstábot helyettes államtitkárként Havasi Bertalan, a Fidesz korábbi sajtófőnöke irányítja, a szervezési stábot pedig Benkő Szilárd vezeti. Utóbbiban kapott helyet Orbán Viktor protokolljának, programjainak szervezése, a naptár és a meghívások kezelése, valamint a levelezés. Ezeket a feladatokat összesen 15 ember látja el.

Szijjártó Péter kifejtette: a kormányfő többeket felkért főtanácsadónak, illetve tanácsadónak. Közülük Gottfried Péter főtanácsadói pozícióban már dolgozik a miniszterelnök mellett, és elsősorban külgazdasági ügyekben jelent segítséget Orbán Viktor számára. A másik, már munkába állt főtanácsadó, Szapáry György korábbi jegybankalelnök, aki a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásban segít.

A tanácsadók között van Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő, aki a gyermekeket érintő kormányzati ügyekben ad tanácsokat, Balogh Gábor világbajnok öttusázó pedig sportügyekben, azon belül is elsősorban az utánpótlássport kérdésében ad tanácsokat.