MOK-tisztújítás: Réthelyihez fordulnak az orvosok

Eddig két orvos küldött jelezte, hogy beadvánnyal fordul Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, mert illegitimnek tartja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) választásait.

hirdetés

Egyikük – a kifogásait névvel is vállaló – Mánya Kristóf, a MOK volt titkára az MTI-nek szerdán azt mondta: már a küldöttek májusban kezdődő folyamatába sok szabálytalanság csúszott. Mint kifejtette, “általános volt”, hogy a küldöttjelöltek, választókerületi elnökök személyét a tagok nem ismerhették meg, habár ezt az alapszabály is előírja.

Jellemző volt továbbá az is, hogy a küldötteket – ahogy Mánya Kristófot is – egy távolabbi körzet gyűlésére hívták, holott tudható volt, melyik választókörzethez tartozik.

Mánya Kristóf úgy fogalmazott: “az országos érdektelenség mellett sem voltak ezek a kezdeti szabálytalanságok elfogadhatók számomra, ezt több ízben is jeleztem az országos elnökség ülésein, de érdemi intézkedés nem történt”.

Megjegyezte: szombatig volt a köztestület titkára; e tisztségében az elmúlt hónapokban több szabálytalanságot észlelt a kamara újjászerveződése kapcsán, ezért sem vállalt jelöltséget.

Az általa szombaton tapasztalt szabálytalanságok közül kiemelte, hogy a küldöttek nem voltak azonos információs helyzetben. Többen nem kapták meg a napirendet, de voltak olyanok is, akiknek meghívót sem küldtek, így nem vehettek részt a küldöttgyűlésen – tette hozzá. Mindezek mellett az elnöki posztért indulók bemutatkozásában is voltak aránytalanságok az ismét megválasztott Éger István javára.

Fejér László, a kamara budapesti területi szervezete felügyelőbizottságának elnöke az MTI-nek azt mondta: ő maga nem kíván jogorvoslatot vagy felülvizsgálatot kérni a szombati tisztújítás miatt, de – mint mondta – már a gyűlésen is felszólalt a választás szabályszerű lebonyolítása érdekében. Kiemelte, miután a miniszter arra kötelezte a kamarát, hogy a józsefvárosi választás jogerős lezárásáig ne zárják le az országos jelöltlistát, ezért azt javasolta: halasszák el a kamara vezetőinek megválasztását. Átmenetileg pedig – akár az addigi vezetés – ügyvezető elnökségként vezesse a köztestületet.

Fejér László a miniszter által kifogásolt józsefvárosi választásról szólva kiemelte: nem érti, hogy az ügy kivizsgálását miért az országos és nem a területileg illetékes, vagyis a budapesti szervezet végezte.

Több jelölt – köztük Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke – nem került fel a jelöltek listájára, mert állítólag a jelölésük nem érkezett be a kamara által megszabott november 28-i határidőig. Ugyanakkor az MTI több küldöttől is úgy értesült, hogy a határidő kijelölése nem volt szabályos, mert a kamara alapszabálya úgy rendelkezik, hogy a jelöltlistát egy héttel a küldöttgyűlés előtt lehet csak lezárni, vagyis ez esetben december 3-án.

Fejér László is elmondta, több küldött azért nem tudott részt venni a gyűlésen, mert nem kapott meghívót, de – mint mondta – még a megjelent küldötteket sem ellenőrizték szabályosan. A zárt ülésre való belépéshez elég volt bemondani a pecsétszámot, de semmilyen személyazonosító okmányt nem kellett felmutatni – tette hozzá.

Megjegyezte: fontos, hogy mielőbb legitim képviselete legyen az orvostársadalomnak, mert e nélkül a tárcával való tárgyalások is bizonytalanok lesznek.

Éger István szombati sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a MOK országos tisztújító küldöttgyűlésén 70 százalékos támogatottsággal a következő négy évre ismét őt választották a köztestület elnökévé. Éger István – mint korábban is – hangsúlyozta, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz: a küldöttgyűlést és a tisztújítást meg kellett tartani.

Hozzátette: a felügyeletet ellátó tárca semmiféle segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy ha van tisztázandó ügy, azt idejében lezárják.

Erre reagálva az egészségügyi államtitkárság azt közölte: MOK eljárásaival kapcsolatban jogszerűségi és etikai problémák merülnek fel, és magyarázatot várnak a kamarától a MOK alapszabályáról.

Az államtitkárság emlékeztetett: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a kamara egyik budapesti területi szervénél felmerült ügy kivizsgálása kapcsán törvényességi felügyeleti jogkörében kötelezte arra a MOK-ot, hogy az országos jelöltlistát az említett választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárja le. “A minisztérium az országos küldöttközgyűlés december 10-i ülésével összefüggésben – tekintettel arra, hogy az folyamatban lévő eljárást is érint – a felügyeleti eljárás lezárásáig nem nyilatkozik” – tették hozzá.

Az államtitkárság kiemelte: az országos küldöttközgyűlés a kamara legfőbb képviseleti szerve, a szavazások rendjét pedig az alapszabályban egyértelműen kell rögzíteni. Ezt viszont a kamara legutóbb elfogadott alapszabálya nem teszi meg, ezért “az súlyosan hiányosnak tekinthető” – hangsúlyozták.

Az MTI az ülésen részt vevőktől úgy értesült, a MOK szombati gyűlésén végig feszült volt a hangulat, sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán elnökválasztás. A héten nyilvánosságra került, a MOK újjászerveződésének és tisztújításának szabályosságát vitató hírek, valamint a minisztérium álláspontja miatt többen a szavazás elhalasztását is kérték. Ezt a többség végül elutasította.