Molnár Csaba: politikai megrendelést teljesített az OVB

Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platform alelnöke az Alkotmánybírságon támadja meg az Országos Választási Iroda (OVB) döntését, mert szerinte a testület politikai megrendelésre utasította el hétfőn az általa indítványozott országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

hirdetés

A szocialista politikus szerdai közleményében leszögezte: az alkotmányról a népnek kell dönteni, még akkor is, ha ez Orbán Viktornak nem tetszik. Az aláírásgyűjtő íven a következő mondat szerepelt: “Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új Alkotmányt – annak kihirdetése előtt – bocsássa népszavazásra”.

Emlékeztetett arra: az országos népi kezdeményezés a népszavazásnál kötetlenebb eszköz, ami arra irányul, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére és tárgyalja meg az abban foglaltakat. Molnár Csaba véleménye szerint mivel a népi kezdeményezésnek alkotmányosan a tartalmi korlátja csekély – szemben a népszavazással – és hitelesítéséhez csupán az szükséges, hogy a kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozzon, ezért egyértelmű, hogy a testület elutasító döntése politikai megrendelésre született. Úgy fogalmazott: ez olyan szánalmasra sikeredett, hogy a testület Fidesz által megválasztott tagjai még értelmes indoklást sem voltak képesek az elutasító döntésükhöz fűzni.

Az ellenzéki képviselő szavai szerint a Fidesz – sportnyelven szólva – időhúzásra játszik, és játékosai csak “alibiznek” az OVB-ben. “Érdeklődve várjuk az elutasító határozatot, hogy sikerül-e jogi indoklást összetákolni ennek a csapatnak, vagy jogi érvek híján nyelvészkedésbe fojtják ezt a kezdeményezést is” – tette hozzá.

Közölte, az OVB döntése ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak jogorvoslatért. Álláspontja szerint nem kétséges, hogy az Ab-nek meg kell majd semmisítenie az OVB elutasító döntését. Molnár Csaba úgy vélekedett: “a Fidesz volt kordonbontói és utcai harcosai most a parlamentben lázasan szónokolnak a néptől kapott felhatalmazásról”, miközben “a Fidesz vezetője diktátor módjára retteg attól, hogy kikérje a nép döntését”.

Hozzátette: a Fidesz az Alkotmánybíróság megregulázásával már bizonyította, hogy fél az akarnok kormányzás kritikájától. “Törvénykezésük vereségéről a szabálykönyv újraírásával hozták ki, hogy az mégis győzelem volt, ezért most rettegnek attól, hogy a saját szájízükre szabható alkotmányukról majd a nép mondja ki a végső szót” – írta a szocialista politikus.

Az Országos Választási Bizottság nem adott zöld utat hétfőn annak a népi kezdeményezésnek, amelyet magánszemélyként Molnár Csaba nyújtott be. Országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni, ám nem köteles a kérdésben meghatározott szándék szerint döntést hozni.