“Molnár Csaba ütemet tévesztett”

A Fidesz szerint az MSZP-s Molnár Csaba ütemet tévesztett, hiszen fideszes képviselők már őt megelőzően benyújtották indítványukat, amelyben azt kezdeményezik, hogy a miniszterelnöki biztos fizetése mellett csak a képviselői alapbérben részesüljön.

hirdetés

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vagyonnyilatkozatok leadásával egy időben kiderült, hogy a többi állami vezetői tisztségtől eltérően a parlament eddig nem szabályozta az országgyűlési képviselői és a miniszterelnöki biztosi javadalmazások egymáshoz való viszonyát.

A parlamenti honlap szerdai adatai szerint fideszes képviselők mellett a szocialista Molnár Csaba is kezdeményezte az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását. Az érintett jogszabály megváltoztatni javasolt – most hatályos – paragrafusa rendelkezik arról, hogy a miniszterelnöki, miniszteri tisztséget betöltő, államtitkár vagy kormánymegbízott parlamenti képviselő kizárólag az alapdíj 100 százalékára jogosult; az a kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott képviselő, aki – nyilatkozata szerint – költségtérítésben (költség átalányban) részesül, ennek összegével csökkentett mértékű választókerületi pótlékra jogosult.

A kormánypárti Szijjártó Péter és Ágh Péter a felsorolást kiegészítené a miniszterelnöki biztos képviselővel, akiből jelenleg egy van, maga az egyik előterjesztő, a kormányfő szóvivője.

Molnár Csaba megfogalmazásában úgy szólna a szabályozás, hogy miniszterelnöki, miniszteri vagy államtitkári tisztséget betöltő képviselő kizárólag az alapdíja 100 százalékára jogosult, és ha a képviselő kormánymegbízotti, kormánybiztosi, miniszterelnöki biztosi vagy miniszteri biztosi tisztséget tölt be, és ezért díjazásban részesül, javadalmának az alapdíj 100 százalékát meghaladó részéből a díjazás összegét le kell vonni.

Molnár Csaba szerdán az üggyel kapcsolatosan sajtótájékoztatót is tartott, amelyen a miniszterelnök szóvivőjének friss vagyonnyilatkozata alapján azt mondta: Szijjártó Péter havi jövedelme meghaladja az állami szférában bevezetett kétmillió forintos bérplafont; a vonatkozó törvényt “Orbán Viktor házi kedvencére”, Szijjártó Péterre szabták, aki miniszterelnöki biztosként az államtitkárokat megillető 997 ezer forintos juttatás mellett országgyűlési képviselőként 1,229 millió forintot vesz fel havonta, azaz jövedelme 2,226 millió forint.