Most még újraindítható a Malév?

A MSZP szakmai véleménye szerint a Malév még újraindítható, ahhoz csak kormányzati szándékra, elhatározásra lenne szükség – közölte Józsa István, a párt gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A szocialista képviselő a jelenleg is működő parlamenti vizsgálóbizottság szakembereinek megállapítására hivatkozva azt mondta: mivel a Malév mint márkanév most is állami tulajdonban van, 20-30 milliárd forint befektetéssel, valamint a jogok megtartásával újra lehetne indítani a légitársaságot. Ezzel a befektetéssel évente 100 milliárddal lenne növelhető a nemzeti össztermék, így olyan beruházás lenne, amely nagyon gyorsan megtérülne – tette hozzá.

A Malév pilótagárdája és szakemberei együtt most még olyan értéket képviselnek, amely még megmenthető – hangsúlyozta Józsa István, hozzátéve: ezért azt kérik a kormánytól, hogy függessze fel a repülési jogok eladását, és tegyen gyors intézkedéseket a Malév mielőbbi újraindítására. A szocialista képviselő szerint az elmúlt két év kormányzása azt mutatja: “Orbán Viktor nem épít, hanem rombol”.

Emellett Józsa István arra is felhívta a figyelmet, hogy “Orbán Viktor idegen tollakkal ékeskedik”, amikor üzemeket, beruházásokat ad át, ugyanis – mint mondta – ezek között egy sincs, amelyet ő kezdett volna, ezek mind az előző kormányok munkájának eredményei.

Példaként kiemelte a Mercedes és az Audi magyarországi beruházásait, amelyekről a döntés 3-4 éve született meg. A szocialista képviselő szerint az ilyen projekteknek törvényszerűen ennyi az átfutási idejük, a baj azzal van, hogy a kormány kisajátítja ezeket az érdemeket.

Még nagyobb probléma pedig, hogy közben nem dolgoznak azon, hogy a következő években is lehessenek hasonló átadások. Márpedig Józsa István szerint nem várható gazdasági növekedés egy olyan környezetben, amelyben a lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt különadók sújtják.

Az MSZP úgy véli, hogy az Orbán-kormány kétéves működésébe be volt kódolva a gazdasági visszaesés. Józsa István azt mondta: a beruházások több mint 10 százalékkal estek vissza. Hozzátette: régen nem volt ilyen alacsony a beruházási ráta Magyarországon, és ez azt jelenti, hogy gazdasági növekedés nélkül a következő években sem várható javulás.