MR1: az Omninvest már visszautalta az államnak a kétmilliárd forintot

Az Omninvest Kft. csütörtökön teljes összegben átutalta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak (NKTH) azt a kétmilliárd forintot, amellyel a hatóságok szerint jogtalanul felhasznált állami támogatást fizették vissza. Az MR1 Kossuth Rádiónak pénteken a cég szóvivője, Németh Zsolt azt mondta alapvetően amiatt ajánlották fel a pénz visszafizetését, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint is uniós rendeletbe ütközik a támogatás. Ismét leszögezte ugyanakkor: “ez nem jelenti azt, hogy a cég bármilyen vádaskodást elismerne”.

hirdetés

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Rádiónak elmondta, hogy az ügyben már készül a dokumentáció és a napokban megteszik a feljelentést az ügyészségnél.

Az Omninvest Kft szóvivője azt is közölte, cégük a tavalyi világjárvány idején 400 ezer adag H1N1 vakcinát tudott eladni külföldre és ebből tudták visszafizetni a kétmilliárd forintot. A cég korábbi közleménye szerint a visszafizetésre vonatkozó kötelezettség-vállalásról az új magyar tulajdonosok döntöttek egyrészt a cégnél lévő több száz munkahely megőrzése érdekében, valamint azért, mert nem akarták a pályázati kifizetések elszámolása során a magyar állam konfrontálódni kényszerüljön az Európai Unióval – írta a cég közleményében.

A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, “lehetséges ugyanis, hogy “a cég önmagát bízta meg a H1N1 influenza-járvány elleni oltóanyag kifejlesztésével” – közölte akkor a tárca, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.

Múlt pénteken Papcsák Ferenc leköszönő kormánybiztos bejelentette, hogy a KEHI büntetőfeljelentést tesz egyebek mellett az Omninvest-ügyben is – megjegyezve, hogy “a KEHI munkájának köszönhetően” az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.